Bakan Eker: Torunlarımız Balıkçılık Yapacaksa Stokları Dikkatli Yönetmeliyiz

Bakan Eker: Torunlarımız Balıkçılık Yapacaksa Stokları Dikkatli Yönetmeliyiz

Denizlerdeki balık avı sezonunun açılışı için Trabzon'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse, o zaman balıkçılıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız.

Denizlerdeki balık avı sezonunun açılışı için Trabzon'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse, o zaman balıkçılıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız. Avımızı da bunun hesabıyla yapacağız." dedi.

    Trabzon Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Eker, yeni göreve başlayan Vali Abdil Celil Öz'e başarı dileklerini iletti. Çarşıbaşı ilçesinin Yoroz Limanı’nda yarın başlayacak balık sezonu ile ilgili yapılan törene katılan Eker, tekne sayısı ve üretim bakımından Karadeniz’in balıkçılıkta payının oldukça yüksek olduğuna değindi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Karadeniz, Türkiye balıkçılığının yüzde 75’ini karşılıyor. Diğer alanlarda olduğu gibi balıkçılığa da olabildiğince destek olmaya çalıştık. ÖTV'siz mazot uygulaması başlattık. 2004 yılında başlan bu uygulama ile 911 milyon lira yakıt desteği verdik. 2003 yılında sadece denizlerde değil, iç sularda su ürünleri üretmek, balık üretmek için de destek başlattık. Orada uyguladığımız destek miktarı ise 800 milyon liranın üzerinde. Toplamda eski parayla 1 katrilyon 700 trilyon liranın üzerinde iki kalemde balıkçılarımıza destek sağladık.” diye konuştu.

    Geçen yıl su ürünleri üretiminin 650 bin tona ulaştığına dikkat çeken Bakan Eker, bu rakamın 430 bin tonunun avcılıktan, kalanının ise yetiştiricilikten elde edildiğini söyledi. Eker, bu alanda yaptıklara çalışmaları anlattı: "Toplam balığımızın 3’te 2’sini denizden avlayarak elde ediyoruz. Dünyada ise avcılıktan elde edilen balığını toplamı yetiştiricilikten çok daha az. Dolayısıyla biz şunu bilmek durumundayız; eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse o zaman balıkçılıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız. Avımızı da bunun hesabıyla yapacağız. Çünkü bu balıkçımız için de, ülkemiz için de, Karadenizimiz için de altın yumurtlayan tavuktur. Ekmek kapısıdır. Biz bunu bir defada yiyip, tüketmekle kendimize zarar veririz. Aldığımız tedbirler, uyguladığımız politikalar, stokları doğru yönetme, gelecekte çocuklarımızın ve torunlarımızın buradan balık avlayabilmesine imkan tanıyacak bir uygulamayı hayata geçirmek için." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.