Bakan Canikli: Irak Sınırına Açılacak Yeni Gümrük Kapılarında Sıkıntılar Var

Bakan Canikli: Irak Sınırına Açılacak Yeni Gümrük Kapılarında Sıkıntılar Var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak'a açılması planlanan 4 sınır kapısından bir kaçı ile ilgili teknik sıkıntılar yaşandığını söyledi. Irak Ticaret Odaları Federasyonu heyetini bakanlıkta kabul eden Bakan Canikli, kabul...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak'a açılması planlanan 4 sınır kapısından bir kaçı ile ilgili teknik sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Irak Ticaret Odaları Federasyonu heyetini bakanlıkta kabul eden Bakan Canikli, kabul sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Canikli, "Habur sınır kapısı modernizasyonu Irak merkezi yönetimin izin süreçleri ile ilgili sıkıntılar yaşandığını biliyoruz hala o noktada mıyız? Habur sınır kapısı modernizasyonu ne zaman gerçekleşebilecek?'' şeklindeki soruya cevap verirken, Irak ile Türkiye arasında 384 kilometrelik sınırımıza rağmen şu anda bir tane gümrük kapısını olduğunu belirterek, Irak ile uzun zamandır Habur kapısının kapasitesinin arttırılmasına, modernize edilmesine ve yeni gümrük kapılarının ilave edilmesine yönelik görüşmeler yapıldığını söyledi. Ardından, Mart 2014’te o zaman Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu ile Irak Merkezi Yönetimi Dış İşleri Bakanı arasında sınır kapıları ile ilgili olarak bir mutabakata varıldığını belirterek, şunları söyledi:

''Bunun sonucunda 4 yada 5 tane yeni sınır kapısı açılması ve bunların müzakerelerinin de illerin valiliklerin arasında yürütülmesi şeklinde bir mutabakata varıldı. Bu çerçevede Duhok, Hakkari ve Şırnak valilikleri arasında görüşmeler yapıldı. Şu anda 4 tane hudut kapısı ile ilgili olarak açılması noktasında bir karar verildi. Bir kaç tanesi ile ilgili teknik sıkıntılar var. Şu anda bunlarla ilgili yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Yeni Irak hükümeti ile ilişkilerimizin hükümetimizin desteği açık bir şekilde ifade ettik. Bu ilişkileri yeni Irak hükümeti döneminde daha da geliştirilecektir buna inanıyoruz. Şu an itibari ile bu kapıların açılmasında hem Habur sınır kapısının kapasitesinin genişletilmesi yenilenmesi noktasında herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Şu anda hatta bir kısmının proje çalışmalarına başlamış durumdayız. Tabi bunlar Irak tarafı ile eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekiyor. Çok kısa sürede bu çalışmalarımız tamamlanacaktır. Bu noktada, ticaret hacmimiz gelişme imkanı bulacaktır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.