Bakan Bağış: Ab Fonlarını Son Kuruşuna Kadar Değerlendiriyoruz

Bakan Bağış: Ab Fonlarını Son Kuruşuna Kadar Değerlendiriyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘‘Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonları etkili kullanmadığı yönündeki iddialar birer şehir efsanesinden ibarettir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘‘Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonları etkili kullanmadığı yönündeki iddialar birer şehir efsanesinden ibarettir. Bu dedikodular ve söylentilerin bilgisizlikten ileri geldiğini düşünüyoruz. Türkiye bu fonları son kuruşuna, son centine kadar en etkili şekilde değerlendirmektedir ve bu özelliğiyle de Avrupa ülkelerine bile örnek olacak düzeydedir.’’ dedi.

Türkiye-AB mali işbirliği sürecinin genel işleyişini izlemek ve değerlendirmek üzere kurulan Mali İşbirliği Koordinasyon Kurulu'nun (MIKK) 5. Toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantıda, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle sona erecek 2007-2013 dönemini kapsayan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Türkiye’de yürütülen çalışmalara ilişkin genel değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca 2014-2020 yıllarını kapsayacak yeni IPA dönemine yönelik hazırlıklar ele alındı.

Başmüzakereci Egemen Bağış, toplantı açılışında yaptığı konuşmada, ‘‘AB tarafından, nihayet almaya başladığımız olumlu haberlerle birlikte mali işbirliği sürecinin de dinamizminden hiçbir şey kaybetmediğini görmek sevindirici.’’ dedi. Türkiye’de Avrupa’nın en reformcu hükümetin işbaşında olduğunu belirten Bağış, ‘‘Avrupa Birliği standartlarına Cumhuriyet tarihimizde en yakın olduğumuz noktadayız. Türkiye bundan sonra da insan hakları ve demokratikleşme alanlarında attığı adımlarla muasır medeniyet yolculuğuna aralıksız şekilde hızla devam edecektir.’’ ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği’nden sağlanan mali kaynakların etkin ve verimli kullanımı yönünde gayret sarf eden bütün paydaşları kutlayan Bağış, ‘‘Bu sayede altyapı projelerinden çevre yatırımlarına, enerji verimliliğinden kayıt dışı ekonomiye, kadın girişimciliğinden okul öncesi eğitimin güçlendirilmesine, kırsal kalkınmadan yurtdışı eğitimin desteklenmesine kadar sayısız proje uygulandı ve uygulanmaya devam ediyor.’’ derken, mali işbirliğin AB’nin ince uzun yolunu otobana çevirecek hızlı geçiş sistemi olduğunu vurguladı.

Egemen Bağış, AB fonları ile ilgili olarak şöyle konuştu:

‘‘Vatandaşlarımızın cebinden tek kuruş çıkmadan, yine vatandaşımızın cebine bu kaynaklar hizmet olarak, proje olarak geri dönüyor. AB Bakanlığı olarak bu kaynakların ileri demokrasi sınıfına atlamak için bir katalizör şeklinde değerlendirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bugüne kadar AB hibeleri ile yapılan projeler sayesinde ülkemize ve milletimize önemli hizmetlerde bulunuldu. Şu hususu düzeltmekte ve altını çizmekte fayda görüyorum; Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonları etkili kullanmadığı yönündeki iddialar birer şehir efsanesinden ibarettir. Bu dedikodular ve söylentilerin bilgisizlikten ileri geldiğini düşünüyoruz. Türkiye bu fonları son kuruşuna, son centine kadar en etkili şekilde değerlendirmektedir ve bu özelliğiyle de Avrupa ülkelerine bile örnek olacak düzeydedir.’’

Bakan Bağış, AB’de kaynakların Van’deki depremzedeler ve Suriyeli mülteciler gibi sosyal projelerde kullanıldığını anlatırken, ‘‘Milletimiz müsterih olsun. Biz bu meblağlara daima yetim hakkı gözüyle baktık ve bir kuruşunun dahi boşa harcanmamasına dikkat ettik.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye-AB mali işbirliği sürecinde AB’den sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımın (IPA) Türkiye’nin AB’ye uyum hedefleri doğrultusunda kullandırılmasından sorumlu Avrupa Birliği Bakanlığı evsahipliğindeki toplantıya, Adalet Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu üst düzey yetkilileri katılım oldu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.