Babacan: Sanayinin Aldığı Pay Azalıyor, El Atmazsak Zorluklarla Karşılaşırız

Babacan: Sanayinin Aldığı Pay Azalıyor, El Atmazsak Zorluklarla Karşılaşırız

Gelişmekte olan ekonomilerde sanayinin GSMH’dan 2 kat daha fazla pay aldığını söyleyen Babacan, "Mutlaka bileğimizin gücüyle üretmeye ağırlık vermeliyiz. Aksi halde gayrimenkul üzerinden oluşan rant kendi içimizde dönüp dolaşan bir değerdir....

Gelişmekte olan ekonomilerde sanayinin GSMH’dan 2 kat daha fazla pay aldığını söyleyen Babacan, "Mutlaka bileğimizin gücüyle üretmeye ağırlık vermeliyiz. Aksi halde gayrimenkul üzerinden oluşan rant kendi içimizde dönüp dolaşan bir değerdir. İş adamları, bir arsa alayım bekleyeyim 5 yıl sonra nasıl olsa değer kazanır, şöyle olur böyle olur diyorlarsa tamamen ekonomimizin verimsiz yapıya dönmesine sebep olabilir. Buna hemen el atmaksak aksi halde birkaç yıla farklı zorluklarla karşı karşıya kalabiliriz." uyarısında bulundu.

Sanayinin, Gayri Safi Milli Hasıla(GSMH)’dan aldığı payın inşaat sektörüne oranla azalması 2015 Bütçesi’nde de gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bütçe konuşmasında sanayinin inşaat sektörüne oranla aldığı payın azalması konusunda tekrar uyarılarda bulundu. Sanayinin milli gelirden aldığı payın son birkaç yılda azalmaya başladığına ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, bu trendin iyi olmadığını söyledi. Gelişmekte olan ülkelerde sanayinin milli gelirden aldığı payın Türkiye’nin neredeyse 2 kat fazla olduğunu aktaran Babacan, "Mutlaka bileğimizin gücüyle üretmeye ağırlık vermeliyiz. Aksi halde gayrimenkul üzerinden oluşan, kendi içimizde dönüp dolaşan bir değerdir. Halbuki burada üretip ihraç ettiğimiz zaman o katma değeri ülkemize katmış oluyoruz." uyarısında bulundu.

Babacan, inşaat sektörünün önemine değindi ve yanlış anlam çıkarılmaması temennisinde bulundu. Sektörün milli gelirdeki oranı yüzde 5 iken, gelişen ekonomilerde bu oranın yüzde 8’ler seviyesinde olduğuna dikkat çeken Babacan, şunları kaydetti:

"Fırsat eşitliği olması gerekiyor. Adalet olmazsa gerekiyor. Ve oluşan rantın vergilendirilmesi gerekiyor. Ne tür rant kamuya kalmalı ne tür rant normal ekonominin dönüşü için gerekli ve yaygın kesimlere kalmalı? Bununla ilgili tazelenmiş bir bakış açısı gerekli. Çalışma başlattık. Sanayiye teşvik ile bu sadece mümkün değil. Öbür taraftan haksız kazancın önlenmesi gerekiyor ki sektörler arası bir tercih oluşsun. Aksi halde sanayicimiz birikimlerini yeniden teknolojiye yatırmak yerine ‘bir arsa alayım bekleyeyim 5 yıl sonra nasıl olsa değer kazanır, şöyle olur böyle olur’ diyorlarsa tamamen ekonomimizin verimsiz yapıya dönmesine sebep olabilir. Buna hemen el atmaksak aksi halde birkaç yıla farklı zorluklarla karşı karşıya kalabiliriz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.