Ayçiçek yağını ucuz satmanın formülünü Konyalı isim açıkladı

Ayçiçek yağını ucuz satmanın formülünü Konyalı isim açıkladı

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Vatandaşa ucuza yağ satmanın tek bir formülü var. O da üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek. Üreticinin girdi maliyeti düşerse, birçok ürün bugünkünden daha ucuza satılır” dedi

Konya Ovası'nda yağlık ayçiçek yağı hasadı başladı. Hasadın başlamasına rağmen, fiyatlar henüz açıklanmadı. Üretici, yağlık ayçiçeğinin ton fiyatının en az 20 bin lira olmasını talep ediyor. Girdi maliyetleri aşırı derecede artan çiftçi, hükümet tarafından memnun edici bir fiyatın açıklanmasını bekliyor. Toplantıların yapıldığı, fiyatların kısa bir süre içinde açıklanacağı öğrenildi. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) alım yapmayacağı için taban fiyatın henüz açıklanmadığını söyledi.

MALİYETİNE FİYAT AÇIKLAYIP DA BİZİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRMAYIN!

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın'a da seslendi. Bestil, “Yağlık ayçiçeği taban ton fiyatı sabah akşam açıklanacak. Geçen yıl Konya Ovası'nda TORKU Yağ Fabrikasıyla beraber alım yaptınız. Bu yıl da alım yapacağınızı ümit ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin mağazalarında ucuz yağ satacağız diye lütfen düşük fiyat açıklamayın” çağrısında bulundu. Bestil, ayrıca şunları söyledi: “Sizin asli göreviniz, benim de ortağı bulunduğum Tarım Kredi Kooperatifleri'nin asli vazifesi, biz çiftçilere ucuz gübre, ucuz tohum, ucuz ilaç ve ucuz mazot temin etmektir. Yağlık ayçiçeğine maliyetine fiyat açıklayıp da bizi üretimden ne olur uzaklaştırmayın. Bu söylemlerimizi dikkate almanızı ümit ediyoruz.”

YAĞ FİYATLARI CEBİ YAKIYOR

Girdi maliyetlerinin son dönemlerde afaki bir artış içinde olduğuna da vurgu yapan Bestil, “Desteklerin artırılması gerekiyor. Mazot, elektrik ve gübre fiyatları çok yükseldi. Çiftçi, bu girdi maliyetlerini karşılayamaz durumda. Bu yüzden üretime devam etmek isteyen çiftçi kredi çekecek ve borca batacak. Eğer elektriğe indirim yapılmazsa kuyularımızı çalıştıramayız. Aynı şekilde benzin de çiftçinin olmazsa olmazıdır. Bizim ÇKS’mıza göre devletin çiftçinin yarısını vermesi lazım. Bu şekilde yardım edilirse üretime devam edilir ama destek verilmezse üretim yapılamaz hale gelinir. Yağ fiyatları, vatandaşın cebini yakıyor. Yağ fiyatlarının, yoğurt fiyatlarının, hayvansal gıda ürünlerinin fiyatı düşürülmek isteniyorsa, üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek lazım. Vatandaşın ucuza ürün tüketmesinin en önemli yolu, üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesidir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum