Ayçiçeği ekim alanı daraldı!

Ayçiçeği ekim alanı daraldı!

Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı ayçiçeği ekim alanında ülke genelinde yüzde 20'yi, Konya'da ise yüzde 30'u geçen bir düşüş yaşandı.

Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ayçiçeği hasadı geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Ayçiçeği ekim alanında geçen yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ciddi bir düşüş görülürken fiyatlarda ise tonun da 200 liralık bir artış oluştu. Ayçiçeği ekiliş alanları 2014 yılından sonra 2015 yılında da daralacağı tahmin ediliyor. Konya Ovası'nda son yıllarda ayçiçeği üretimi hızla artmıştı. Çiftçi, ayçiçeği üretimine yönelmişti. Ayçiçeği, ekim alanında ve üretiminde aranan ve kabullenilen bir alternatif bitki oldu. Ancak geçen yıl ayçiçeğinde yaşanan olumsuz hadiseler nedeniyle üretici başka ürünlere yöneldi. Ayçiçeği ekim alanında ülke genelinde yüzde 20'yi, Konya'da ise yüzde 30'u geçen bir düşüş yaşandı. Trakya ve İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeği tarımınn yaygınlaşmasının ardından Türkiye'nin ham yağ ihtiyacındaki dışa bağımlılığı da büyük ölçüde bitiyor. Türkiye, ayçiçeğinde en fazla üretim yapan 10 ülke içinde bulunuyor.

EKİM ALANI DARALIYOR

Konya Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış, 2013’e göre ayçiçeği ekim alanında Türkiye genelinde 20'lik bir düşüşün yaşandığını, Konya'da ise bu oranı yüzde 30'u geçtiğini söyledi. Geçen sene Konya'da yaklaşık 850 bin dekarda, bu yıl ise 650 bin dekarlık alanda ekim yapıldığını belirten Çalış, “Türkiye genelinde bu yıl 1 milyon 200 bin ton, Konya'da ise 250 bin ton rekolte bekleniyor. Konya, Trakya'dan sonra ikinci sırada. Bölgemizde dekardan 350-400 kilo civarında verim bekleniyor. Geçen sene 50 yağ oranını yakayan ürünler tonu bin 250 liradan satılırken 230 tl/ton Bakanlıkça destekleme ödenmiştir. Bu sene Konyaşeker tarafından tonu bin 475 TL açıklanmış olup, geçen yıl göz önüne alındığında uygun bir fiyat olarak değerlendirilebilir” dedi.

GÜBRELEMENİN ZAMANI ÖNEMLİ

Konya Şeker'in ayçiçeği fiyatlarına müdahil olmasıyla birlikte çiftçinin umutlandığına dikkat çeken Çalış, “Dikkat edilmesi gereken en önemli husus 50 yağ oranını yakalayan ürün çok az. Üreticiler geçen yıl ortalama ürünlerini bin 50 liradan sattı. Bu yıl da ürünler yağ oranına ve beklenen fiyatlara göre ortalama bin 200 lira civarında alıcı buldu. En büyük sorun açıklanan fiyatlarda yağ oranında ürünün yeterince elde edilememesi gözüküyor. Burada yapılması gereken münavebeye ,ayçiçeğinin vejatasyon süresi olan 120-130 günde gübrelemeye hasat zamanına dikkat etmek gerekmektedir. Mayıs ve Haziran ayında etkili olan yağmurların baharlık ürün eken üreticiye rahat bir nefes aldırdı. Geçen yıl ayçiçeğinde yüzde 25'i bulan bir fiyat gerilemesinin olduğunu, bu yıl böyle bir gerileme beklememektedir. Çiftçiler bu yıl mağdur olmadılar. 2012 yılında dünya genelinde ve özellikle ukrayna bölgesinde üretim azlığından dolayı çiftçilerin ayçiceği ekimine yöneldiğini, bu üretimden de kazançlı çıktı, 2013 yılında aynı beklentinin karşılanmaması çiftçiyi hem magdur etti hemde karamsarlığa itti, ama Konya çiftçisi ayçiçeği üretimini benimsedi. Ayçiçeğinin yaygınlaşmasında destekler, iyi bir münave bitkisi olması ve bölgemizde kurulan yağlık ürünler işleme fabrikasının çiftçinin ürettiği ürünün elinde kalmayacağı çiftçinin umudunu arttırmaktadır” diye konuştu.

TOHUMUNUN YÜZDE 60'I KONYA'DA

Ayçiçeğinin diğer baharlık ürünlere göre daha az su tüketmesi sulu alanlarda iyi bir münavebe tercihi olmasını sağladığını kaydeden çalış şunları kaydetti: “Bu yüzden Ova üreticisi ayçiçeği ekmeye başladı. Konya, bu ürünün üretiminde söz sahibi olmaya başladı. Türkiye'nin ayçiceği tohumunun yüzde 60'ı Konya'dan karşılanıyor. Yağ açığını kapatma noktasında Konya önemli bir misyon yükleniyor. Dövizler bu sayede dışarıya gitmemeli, Konya bölgeside mısır üretiminin daha yüksek kar getirmesi sulu tarım yapılan alanlarda diğer baharlık ürünlerin yerine tercih sebebi olarak mısırı öne çıkarmakta olup, havza bazlı ürün destekleme politikasının biran önce hayata geçirilmesinin ne kadar gerekli olduğunu bir defa daha ortaya koymaktadır. 2015 yılı üretim sezonunda da ayçiçeği ekiliş alanlarının bir miktar daha daralacağı tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.