Ayakkabıcı Esnafı Düzenlediği Fuar İle Avm'lerle Rekabet Etmeye Çalışıyor

Ayakkabıcı Esnafı Düzenlediği Fuar İle Avm'lerle Rekabet Etmeye Çalışıyor

Büyükşehirlerden sonra tüm Anadolu’da her geçen gün yaygınlaşan alışveriş merkezlerinde (AVM) mağazalar açan marka firmalar karşısında ayakta durmaya çalışan Anadolu esnafı yeni bağlantılar kurmak için kendi fuarını kendisi düzenliyor.

Büyükşehirlerden sonra tüm Anadolu’da her geçen gün yaygınlaşan alışveriş merkezlerinde (AVM) mağazalar açan marka firmalar karşısında ayakta durmaya çalışan Anadolu esnafı yeni bağlantılar kurmak için kendi fuarını kendisi düzenliyor.

Büyük firmaların şehir merkezlerine AVM’ler vasıtasıyla gelip satış yapmasının ardından daha küçük il ve ilçelere ağırlık veren Samsun’daki ayakkabı esnafı, Atakum ilçesinde bir oteli kapatarak düzenlediği fuar ile kedilerine yeni kulvarlar açmaya çalışıyor. İlkini geçtiğimiz yıl yapan ve çok iyi bağlantılar yaparak 2013 yılını iyi bir şekilde geçirdiklerini söyleyen Özüçel Ayakkabıcılık ortakları Hasan Uyar ve İsmail Sekmen ise “Fuar için yaklaşık 2 ay öncesinden hazırlıklarımıza başladık. Bayilerimizle görüşerek gün belirledik ve onları buraya davet ettik. Yaklaşık 35 ayrı üretici firmaya yaptırdığımız ürünlerden bir çeşitlilik oluşturduk. Yaklaşık 3 bine yakın yeni sezon ürünümüzü müşterilerimizi buraya toplayarak 3 gün süren fuarda tanıtıyoruz. Çok güzel geri dönüşler oldu ve yeni siparişler aldık. Biz bu fuarı bölgeye hakim olan 2 firma olarak yapıyoruz. İki firma yapma gayemiz daha çok müşterinin buraya gelmesi ve birlikten kuvvet doğar mantığıyla yaptık.” diye konuştu.

SAMSUN GİBİ BİR YERDE 5 TANE AVM HİZMETE GİRDİ

Fuarı düzenleyen bir diğer firma olan Mersa Ayakkabı sahibi Murat Kırseven ise şunları söyledi: “Son zamanlarda ithal ayakkabıda yaşanan düşüş nedeniyle yerli üretime bir miktar kayma söz konusu. Ama bizler için en büyük sıkıntı büyükşehirlerde bulunan büyük markaların şehirlere kurulan AVM’lere gelmesi Anadolu’da bizim gibi bu işi yapmaya çalışanları olumsuz etkiledi. Mesela nüfus olarak orta büyüklükteki bir il olan Samsun’da 5 tane AVM açıldı. Buralarda yeni satıcılar piyasaya girdi ve büyük markaların mağazaları açıldı. Cadde ve sokak üzerlerindeki ayakkabıcı esnafının gün geçtikçe hitap ettiği kesim azaldı. Halk AVM’lere ve indirimli ürün satan marka mağazalara kayıyor. Tabi bu durum esnafta bir kan kaybına neden oluyor. Mesela bir sezonda benden 150 çift ayakkabı alan bir esnaf bugün 100 çifti zor alıyor. Biz de bu durumda yeni hedef kitlelere yöneldik ve ilçelere kaydık. Eğer bu AVM’ler ilçelerde de kurulmaya başlanırsa biz ayakkabıcı esnafı için kepenk kapatmaya kadar gidecek durumlarla karşılaşabiliriz. Bu ortamda büyük markalarla rekabet etmek çok zor, biz de birkaç firma bir araya gelip küçük çaplı bir oteli kapatarak fuar düzenliyoruz.”

26 yıldır ayakkabı üretimi yapan ve Türkiye’nin her yerine toptan ayakkabı satışı yapan Bilgiç Ayakkabıcılık sahibi Mustafa Bilgiç, “Yeni çıkan kanunlarla merdiven altı üretimin bitme noktasına gelmesi sevindirici. Artık herkes ürettiği ayakkabının altına ‘hakiki deri yâ da emitasyon’ diye diye işaret veyahut yazı yazmak durumunda. Biz şu an ürettiğimiz her ürünün altına bu etiketleri yapıştırıyoruz. Avrupa’da ayakkabı üretim maliyetleri çok yüksek, daha çok teknolojiye dayalı tesisler kurup imalat yapılıyor. Bu da bir ayakkabının satış fiyatını bize göre iki üç katına satılmasına neden oluyor. Aynı sorun yakında bizim de kapımızı çalacak, çünkü sektörde yeterince kalifiye eleman yok. Elemanın olmadığı yerde teknolojik üretime geçmek durumundasınız, bu da maliyeti artıran bir durum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.