Avrupa Konseyi’nden Türkiye’de Medyayı Hedef Alan Söylemlere Son Verin Çağrısı

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’de Medyayı Hedef Alan Söylemlere Son Verin Çağrısı

Avrupa’daki hükümetler arası en geniş organizasyon olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Türkiye’de yetkililerin medyayı hedef alan tutumuna son vermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’daki hükümetler arası en geniş organizasyon olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Türkiye’de yetkililerin medyayı hedef alan tutumuna son vermesi gerektiğini söyledi.

Today’s Zaman’a özel mülakat veren Muiznieks, "Türkiye’de profesyonel gruplara karşı, medyaya ve diğerlerine karşı misillemede bulunulduğuna ilişkin yaygın bir algılama var. Ben bunun durdurulması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Zaman medya grubunun dershanelerle ilgili haberleri yüzünden televizyonda canlı yayında ‘kara propaganda’ yapmakla suçlaması konusundaki bir soru üzerine Muiznieks, ‘’Belli bir açıklamaya ilişkin yorumda bulunmak istemiyorum. Çünkü siyasi liderlerden çok sayıda açıklamalar var. Ben, bunlara bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum.’’ karşılığını verdi. Muiznieks, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin, sosyal medya kullanıcılarını hedef almak ya da göz yaşartıcı silahlarla gazetecileri hedef almak, bunun ifade özgürlüğü üzerinde çok ciddi bir etkisi var ve çok çok ciddiye alınmalı.’’

Muiznieks, iki hafta önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldiğini ve kaygılarını ilettiğini de söyledi. Muiznieks, "Türkiye’de çok güçlü insan haklarını temel alan profesyonel gruplar, doktorlar, hukukçular ve diğer akademik uzmanlar var. Bu eşsiz bir kaynak ve Türk yetkililer bu grupları insan hakları temelli reformları ilerletmede kullanmalı.’’ diye konuştu.

Mayıs ayında başlayıp yaklaşık iki ay süren Gezi olaylarının ardından Ankara ve İstanbul’da Türk yetkililer, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, akademisyenlerle bir araya gelen Muiznieks, edindiği bilgileri bir raporda topladı. Muiznieks raporunda, Gezi olayları sırasında polisin aşırı güç kullandığını ve insan hakları ihlallerinde bulunan polis hakkında hiçbir işlem yapılmamasının halkta güvensizliğe yol açtığını yazdı. Avrıpa Konseyi yetkilisi, "Çok açık bir biçimde, siyasi liderlerden, valilerden, başbakandan, bakanlardan gelen ve polisin tutumuna göz yuman açıklamalar, insan haklarıyla ilgili ciddi ihlal iddiaları varken güvenlik güçlerine açık çek vermek son derece uygunsuz." ifadesini kullandı.

Bir taraftan Türkiye’nin demokratikleşme paketi, kamu denetçisi mekanizmasının kurulması gibi olumlu adımlar atarken, diğer taraftan polisin aşırı güç kullanımı ve bu meselenin soruşturulmadan bırakılması gibi problemlerle çelişkili bir tablo çizdiğini söyleyen Muiznieks, "Türkiye, mevcut yasal çerçevesini yeniden gözden geçirmeli." dedi. Muiznieks, yasal düzenlemelerin çok kısıtlayıcı olduğuna da işaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.