Avrupa Birliği, Orta Asya Ülkelerine Sınır Güvenliği Yardımı Yapacak

Avrupa Birliği, Orta Asya Ülkelerine Sınır Güvenliği Yardımı Yapacak

Orta Asya ülkelerine sınırı bulunan Afganistan’dan ABD ve NATO destekli koalisyon gücünün bu ülkeyi terk etmesi, bölge ülkelerini endişelendiriyor.

Orta Asya ülkelerine sınırı bulunan Afganistan’dan ABD ve NATO destekli koalisyon gücünün bu ülkeyi terk etmesi, bölge ülkelerini endişelendiriyor. Bölge ülkeleri, bir tarafdan 2014 yılından sonraki senaryolara hazırlanırken, diğer tarafdan sınır güvenliği konusunda uluslararası işbirliği arayışlarını güçlendiriyor.

Orta Asya bölgesindeki ülkelere sınır güvenliği konusunda yardım teklifi, Avrupa Birliği’nden geldi. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen 11. Sınır Güvenliği Konferansı’na katılan Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Patricia Flor, basın toplantısında sınır güvenliğin sağlanmasında bölge ülkelerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Flor, Avrupa Birliği’nin bölge ülkeleri ve Afganistan ile sınır aşan tehditlere karşı mücadelede işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. Son 10 yılda AB’nin Orta Asya bölgesinin sınır güvenliği için 33 milyon euroluk bir bütçe harcadığını belirten Özel Temsilci Flor; “Avrupa Birliği, Orta Asya’daki güven ve sınır güvenliği için desteklenecek konuları 3 satırda topladık. Bunlar ticaret, afet yardımı ve uyuşturucuya karşı mücadele.” diye konuştu.

Türkmenistan’da Orta Asya ülkelerin inisiyatifi ile başlatılan Sınır Güvenliği Konferansı’nın 11’ncisi düzenlendi. Toplantıya, Orta Asya ülkeleri (Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan) yanı sıra Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler temsilcileri, Türkiye, Rusya, ABD, Çin, Afganistan gibi çok sayıdan ülkeden davetli katıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.