Avrupa Başkanı Leroy: Toyota Türkiye’ye Yeni Bir Model Gelebilir

Avrupa Başkanı Leroy: Toyota Türkiye’ye Yeni Bir Model Gelebilir

Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Didier Leroy, Toyota Türkiye’nin üretim kalitesinden çok memnun olduklarını belirterek, yeni bir modeli ya da mevcut bir modelin bu fabrikada üretilebileceğini, ancak henüz nihai bir karar vermediklerini söyledi....

Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Didier Leroy, Toyota Türkiye’nin üretim kalitesinden çok memnun olduklarını belirterek, yeni bir modeli ya da mevcut bir modelin bu fabrikada üretilebileceğini, ancak henüz nihai bir karar vermediklerini söyledi. Leroy, "Türkiye Toyata için çok büyük bir gelecek planlıyoruz." dedi. İmalat ve satış şirketinin ve CEO'larının ayrı olmasının doğal olduğunu vurgulayan Leroy, "Basına yansıdığı bir iki şirket arasında başarıya ulaşmada bir sürtüşme var, ancak zıtlaşmak yok." açıklamasını yaptı.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ üretimde 20. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama programında konuşan Leroy, şimdiye kadar Toyota Türkiye için 1.4 milyon Euro yatırım yaptıklarını ve 3 bin 500 çalışanları bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik büyüme potansiyeline sahip olduğunu, çalışanlarının yeteneklerine güvendiklerini ifade eden Leroy, "Bu tesisin yüksek rekabetçiliğine güvenerek, yakın bir gelecekte TMMT’nın üretimini artırmasına yönelik karar alındı ve tam olarak bunun nasıl şekilleneceğine dair çalışmaları halen yürütüyoruz." diye konuştu.

Toyota Türkiye’nin 20 yılının büyük bir gururla geçtiğini ve Toyota’nın başarı hikayesinin büyük bir parçası olduğunu dile getiren Leroy, "Ekonomik kriz gibi zor günlerden başarıyla geçmesini bildik. Toyata Türkiye için büyük bir geleceği planlıyoruz. Toyota Türkiye’nin büyümesi bizim için çok önemli. Buranın bir numaralı artısı üstün kalitesi. Her zaman Japonya’daki kalite seviyesi neyse Türkiye’de de aynı kaliteyi görüyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ'

Toyota Türkiye’de üretimi artırmak istediklerini, bununla ilgili planlamalar yaptıklarını dile getiren Leroy, şu bilgileri verdi: "Ama rakamları paylaşmaya hazır değiliz. Yeni bir model de düşünebiliriz, ancak bunları daha sonra açıklayacağız. Burayı ana ihraç üslerimizden biri haline getirmek istiyoruz. ‘Yatırım şu kadar olacak, şu kadar yatırıma başlıyoruz’ diyebilseydim, kendimi çok rahat hissedecektim. Henüz düşünme aşamasındayız, kararımız netleşmedi. Adetler ne olacak, şu adet şu ürün şurada olacak. Size de iyi haber çıkardı biliyorum ama bunun nedeni kararımın netleşmemesi."

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Leroy, Toyota Türkiye için bazı spekülasyonlar yapıldığını, bu spekülasyonların doğru olmadığını anlatan Leroy, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu konuda yapılan spekülasyonlara inanmayın. Mevcut bir modeli burda üretiriz, belki yeni bir model üretiriz. Türkiye çok geniş bir bölgeye ihracat yapabilir lokasyonda. Yeni bir model burada üretebilecek. Ama kararı aldığımızda, karar netleşince paylaşacağız. Ya mevcut aracın hacmini artırırız ya da yeni bir model üretiriz."

'İKİ ŞİRKET ARASINDA SÜRTÜŞME VAR ZITLAŞMA YOK'

Toyata’nın dünyada da satış dağıtım ve imalatının iki ayrı şirket üzerinden yürüdüğünü vurgulayan Leroy, Türkiye’de sistemin aynı olduğunu belirtti. Distribütor şirketi ile imalat şirketi arasında bir zıtlaşma olduğu yönündeki haberleri yalanlayan Leroy, şunları kaydetti: "Biz burada bir çatışma olduğunu düşünmüyoruz. Bunların hepsi spekülasyon. Bir CEO’muz dağıtıma odaklanıyor, diğeri imalat tesisine odaklanıyor. İki ayrı şirketten bahsediyoruz. İki ayrı şirket arasında bazen sürtünme olabilir. İkisi de birbirimizin patronu değiliz. Aramızda sürtüşme varsa, olumlu bir şekilde başarıya ulaşmada güçlü ilişkilerdir bunlar. Sürtüşme olabilir ama zıtlaşma yok."

'SAKARYA İSMİ DÜŞÜNMÜYORUZ'

Bir basın mensubunun Toyota’nın Sakarya’da üretim yapması sebebiyle bir marka ya da modele Sakarya isminin verilip verilmeyeceği sorusuna, Sakarya ismini düşünmediklerini söyledi. Leroy, "Sakarya büyük bir merkez. Biz bu bölgeye, bu şehre büyük saygı duyuyoruz. Marka ya da model adı olarak şehrin adını kullanmayı şu an düşünmüyoruz." cevabını verdi.

HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Hibrit araç üretimine ağırlık vereceklerini ifade eden Leroy, Türkiye’de de bu araçlara talep artması halinde burada da üretimi düşünebileceklerini vurguladı. Daha önce bazı otomobil firmalarının hibrid araçta gelecek görmediklerinin altını çizen Leroy, şimdi ise birçok firmanın hibrid araç üretimiyle gurur duyduğuna dikkat çekti ve hibrid araçların geleceğiyle ilgili kendilerinin haklı olduğunu belirtti.

Kent içi araçlar için tamemen elektrikli çözümler düşündüklerini, geleceğin teknolojisinin ise yakıt hücreli araçlar olduğunu anlatan Leroy, "Elektriği hidrojen ve oksjien tankından üretecek. Geleceğin teknolojisinin bu olduğunu düşünüyoruz. Elektrikli araç için altyapının yaygınlaşma lazım." sözlerini kaydetti.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer ise bu özel günde yanlarında olan tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Tesisimiz, başarılı performansı sayesinde üretim ve yatırım artışına layık görüldü. Tüm ekip arkadaşlarım, her bir çalışanımız bugünkü başarımızda pay sahibidir. Her zaman uyumlu iş birliği içinde olduğumuz ve katkılarını bundan sonra da sürdüreceklerinden emin olduğum yan sanayimize de çok güveniyoruz. Destekleri için tüm iş ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuşu.

SAKARYA'DA 20 YILLIK ÜRETİM

Türkiye’nin ihracat liderleri arasında yer alan Toyota Otomotiv Sanayi, halen Corolla ve Verso modellerini üretiyor. 2014 yıl sonunda 135 bin adet otomobil üretmeyi ve bunun yüzde 85’i ihraç etmeyi planlayan Toyota Otomotiv Sanayi, yıl sonunda 2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı planlıyor.

Toyota Otomotiv Sanayi, Toyota’nın Avrupa’daki üretim tesislerinden biri. 1990 yılında Toyota’nın ikinci Avrupa üretim tesisi olarak kurulan Toyota Otomotiv Sanayi, 1994 yılında Sakarya’da üretim faaliyetine başladı. Kümülatif üretim adedi ise 1,5 milyonu geçti. Bugüne kadar yapılan toplam yatırımın 1.9 milyar dolara ulaştığı Toyota Otomotiv Sanayi, 2002 yılında ihracata başladı ve kümülatif ihracat tutarı 20 milyar doları geçti.

Eylül 1994 yılından bu yana üretilen 1.5 milyon adet otomobil modelleri şunlardır:

- Corolla (Corolla Wagon dahil olmak üzere yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve halen onbirinci nesil)

- Auris (2007-2012 döneminde üretildi)

- Verso (2004 yılında başladı, 2009 yılından bu yana mevcut model). CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.