Atb Başkanı Çalışkan: Çukurova Çiftçisi İleri Teknolojiyi Kullanıyor

Atb Başkanı Çalışkan: Çukurova Çiftçisi İleri Teknolojiyi Kullanıyor

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, birçok ülkenin 'hassas tarım'a geçtiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda geri kaldığını, Çukurova’da uygulanan projeyle bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Çukurova...

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, birçok ülkenin 'hassas tarım'a geçtiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda geri kaldığını, Çukurova’da uygulanan projeyle bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın İş Koşulları ve Yaşam Kalitesini İyileştirmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında yürütülen ‘Tarımda İleri Teknolojilerin Kullanımına Yönelik Olarak Hassas Tarım Uygulama Altyapı Geliştirme ve Sistem Oluşturma Projesi’nin pilot uygulamasının yapıldığı Camili köyünde tarla günü düzenlendi. Çiftçi Rifat Kodal’ın arazisinde düzenlenen törene ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Konuralp Sezgili, Ceyhan Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Ali Toptaş, Ceyhan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Can, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ve çiftçiler katıldı.

Tarla gününün açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Çalışkan, Hassas Tarım Uygulamaları Projesi'nin yalnız bölge için değil Türkiye içinde çok önemli olduğunu belirtti. Çalışkan, sadece teknolojide gelişmiş ülkelerin değil, tarımda gelişmiş ülkelerin de Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Brezilya, Arjantin dahil bir çok ülkenin hassas tarıma geçtiğini ifade etti. Türkiye’de bu işin biraz yavaş götürüldüğünü aktaran Çalışkan, "Adana’da uyguladığımız bu projeyle inşallah bizler bunu hızlandıracağız. Çukurova’da çiftçilerimiz ileri teknolojiyi kullanıyor ama bu daha ileri bir teknoloji. Hem daha ekolojik bir tarım hem de gübreden yüzde 40 tasarrufu ve üründe verimi artırmayı amaçlayan bir projedir. Bu proje beklendiği gibi başarılı olursa 1 -2 yıl sonra hassas tarımın tüm çiftçiler arasında yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu uygulamaya katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum." dedi.

HER METREKAREYE FARKLI GÜBRE DOZU UYGULANIYOR

Projeyle ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Türker uygulanan sistem ile taban gübrelemesinde hem ülkenin yeni bir akıllı makineye sahip olduğunu, hem de ilk defa yerli yazılımlarla sistemin uygulandığını aktardı. Sistemin Türk çiftçisine tanıtıldığını kaydeden Türker, bu teknolojiler yardımıyla gübreden yüzde 30 -40’a varan tasarrufların sağlanabileceğini ifade etti.

Proje hedeflerinin kalitede düşüş meydana getirmeden doğru gübreleme yapabilmek olduğunu ifade eden Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Besleme ve Gübreleme Uzmanı Dr. İbrahim Güçdemir ise tarlanın her tarafına aynı düzeyde gübreleme değil de her metrekareye bitkinin ihtiyacına göre farklı bir gübre dozu uygulamaya doğru gittiklerini kaydetti. Güçdemir, gübreden tasarruf ederek kaliteli ürün artışı ve çevreye daha az zarar vermek amacını taşıdıklarını belirtti. Projede ayrıca dünyada ilk defa sıra arası üst gübre dağıtma makinesi ile birlikte çalışan bitki azot yansımalarını algılayan sensör yardımıyla, bitkinin azot ihtiyacı anlık olarak karşılandığını vurgulayan Güçdemir, "Sonuçta uygulama yapılan alanlarda verimlere bakılarak yapılan tasarruflar karşısında sağlanan verimlerde ortaya konulacak ve bu sonuçlar Türk çiftçisinin bu işi yapabileceklerini, dolayısıyla karlılıklarının daha da arttığı görülecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Proje kapsamında GPS, verim ve nem haritalama sistemi ile donatılmış biçerdöverlerle, pilot uygulama yapılan alanlarda hasat için uygun nem değerine ulaştığında mısır hasadına başlanacağı bildirildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.