Atama çilesi

Atama çilesi

Atanamayan öğretmenlerin çilesi devam ediyor. MEB'in Nisan ayında 47 bin öğretmen atanacak açıklamasının ardından yıllardır atama bekleyen öğretmenler, MEB'e sözünü tutması çağrısında bulundu

 
Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB ) kadro ihtiyacını açıkladığı her yıl biraz daha umutlarını yitiriyor atanamayan öğretmenler. Sayıları her geçen yıl biraz daha artıyor. Bakanlığın öğretmen ihtiyacı 140 binin üzerinde, ancak atanmayı bekleyen öğretmen sayısı şimdiden 300 bin geçti. MEB ise öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle çözüyor. Türkiye genelinde 72 bin ücretli öğretmen görev yapıyor.  Son yıllarda arka arkaya gelen intihar haberleri atanamayan öğretmen sorununun daha da büyüdüğünü gösteriyor. Uzmanlar, işsiz kalan öğretmenlerin günden güne psikolojilerinin bozulduğunu söylüyor. Atanamayan öğretmenlerin kurduğu 2015 Şubat Ataması Platformu,  seslerini duyurmak için 14 Mart'ta Ankara'da eylem yapmaya hazırlanıyor.
 
ÖĞRETMENLER MEB'E GÜVENMİYOR
2011 yılında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olan Serdar Dirican, 4 yıldır atama bekleyen öğretmenlerden sadece bir tanesi. Dirican, okulu bitirdikten sonra bir süre ücretli öğretmenlik yaptığını belirterek, "MEB, atama bekleyen öğretmenlere kadro vermelidir. Özellikle branş öğretmenleri ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Bilişim Teknolojileri Rehberliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Teknoloji Tasarım ve Rehber öğretmenlik branşlarında mutlaka atamalar yapılmalıdır. Branş dağılımındaki adaletsizliğin önüne geçilmelidir" dedi.
 
2014 yılında yapılan 40 bin atamanın norm açığına göre yapılmadığının altını çizen Dirican, "Branş öğretmenleri 80 KPSS punlarıyla açıkta kalmıştır. 2014 yılından bu yana bu adaletsiz kontenjan dağıtımının adaletini istedik. 2015 yılında yapılan 15 bin atamada da yine normların oranları verilmedi ve MEB'e olan güvenimiz sarsıldı. Binlerce öğretmenimiz bir kez daha geleceğine dair umutlarını kaybetmiştir" diye konuştu.
 
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SONA ERSİN
MEB'in okullardaki öğretmen açığını ücretli öğretmenlikle kapatmaya çalıştığını dile getiren Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu Recep Coşkun ise şunları söyledi: "Daha az ücret ödemek adına, ülkemizin genç fidanlarının, çoğu zaman branşında uzman olmayan hatta öğretmen dahi olmayan kişilere teslim edildiği ücretli öğretmenlik sistemi bugün çocuklarımız için kayıp bir eğitimdir. Lütfen eğitim ehil kişilerin elinde olsu ve öğretmenlerimiz artık hak ettiği saygınlığı toplum içinde yeniden alsın. Ücretli öğretmenlerin son bulması ve atama bekleyen öğretmenlerin mağduriyetinin son bulmasını istiyoruz."
 
40 BİN ÖĞRETMEN NİSAN'DA ATANMALI
Resmi rakamlara göre 120 bin öğretmen açığı olduğunu dile getiren Coşkun,"300 bin öğretmenimiz atamasın yapacağı günü beklemektedir. Şubat 2015'te yapılan 15 bin atamayı yetersiz buluyor ve Nisan 2015'te en az 40 bin, Haziran 2015'te 30 bin olmak üzere toplam 85 bin öğretmenimizin okullarına, öğrencilerine ve umutlarına kavuşmasını talip ediyoruz" dedi. "Alan değişikliği, adaletsiz atama, ücretli öğretmenlik ve son olarak bunca yığılmaya rağmen öğrenci alımlarına devam eden Eğitim fakülteleri ve formasyon veren bu anlayış bu umutsuzluğumuzu daha da derinleştiriyor" diyen Coşkun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yüz binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmenimiz atama beklerken, formasyon verilerek, mağduriyetin boyutlarının artırılması öğretmenlerimiz ve eğitim sistemimiz için büyük kayıptır. Bizler eğitim fakültelerini yüksek puanlarla kazanıyor ve emeğimizle bitiriyoruz. Aynı hakkın para ile alınmasını kabul etmiyoruz. Formasyon meslek aracı değil, mağduriyet kapısı olmaktadır. Formasyonların bir an önce kaldırılmasını istiyoruz." Görsel Sanatlar ve Resim Öğretmeni Safiye Yarar ise öğretmen atamalarının gerçekleşmemesi yüzünden binlerce gencin bunalıma girdiğini belirterek, "Biz eğitimciler, fedakar olmaya, cesur olmaya, hizmet etmeye hazırız. Bunun için gerekli eğitimleri aldık ve istenilen sınavı verdik. Şimdi MEB'den gelecek güzel bir haber bekliyoruz. Biz artık annelerimizin gözlerine gururla,  öğrencilerimizin gözlerine şefkatle yetkililerimizin gözlerine öğretmen olarak bakmak istiyoruz" dedi.
 
İbrahim BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.