Atalay: Rumlar Tek Taraflı Hareket Ederse İki Devletli Çözüm Gündeme Gelebilir

Atalay: Rumlar Tek Taraflı Hareket Ederse İki Devletli Çözüm Gündeme Gelebilir

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için herhangi bir adım atmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için herhangi bir adım atmadığını söyledi. Atalay, Rumların adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı olarak kullanmakta ısrar etmeleri durumunda iki devletli çözümün de gündeme gelebileceğini kaydetti.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Başkent Lefkoşa'da bulunan Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katıldı.

Törende konuşan Beşir Atalay, 20 Temmuz 1974’ten bugüne adada barış ve huzur hakim olduğuna işaret etti. Atalay, Kıbrıs’ta derin acıların tekrarlanmasına asla müsaade edilmeyeceğine vurgu yaptı.

1974’ten sonra özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türk halkının devletini kurup ona sahip çıktığını aktaran Atalay, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugüne kadar adil ve kalıcı çözüm için samimiyetle çaba göstermiş ve üzerine düşeni yapmıştır. Buna karşın Kıbrıs Türklerinin azınlık statüsünde yaşamayı kabul edeceklerini sanmak boş bir hayaldir. Çözüm adadaki gerçekler zemininde olacak. Siyasi eşitliğinden vazgeçmesini kimse beklemesin.” şeklinde konuştu.

Çözüm görüşmelerinin Rum tarafının olumsuz tutumu nedeniyle başarıya ulaşılamadığını dile getiren Atalay, yeni Rum Lider Anastasidis’in görüşmelerin yeniden başlaması konusunda adım atmamış olmasının, yapıcı bir irade göstereceği beklentilerini zayıflatmakta olduğunu vurguladı.

“Rum taraf çözüm konusunda samimi ise masadan kaçmak yerine görüşmelere odaklanmalıdır.” diyen Atalay, “Rum tarafı Adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı olarak kullanmakta ısrar ederse iki devletli çözüm de gündeme gelebilir.” dedi.

Atalay'ın konuşmasının ardından tören çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.