Atalay: Kıbrıs Sorununun İlanihaye Sürmesine Müsamaha Göstermeyiz"

Atalay: Kıbrıs Sorununun İlanihaye Sürmesine Müsamaha Göstermeyiz"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hedeflerinin Kıbrıs'ta iki toplumlu, iki kesimli, iki kurucu devlete dayalı Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin süreceği bir federal çözüm olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hedeflerinin Kıbrıs'ta iki toplumlu, iki kesimli, iki kurucu devlete dayalı Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin süreceği bir federal çözüm olduğunu söyledi. Atalay, "Ancak Kıbrıs Türk tarafının çabalarının bu kez de karşılık bulmaz ve ortaklığa dayalı bir çözüm üzerinde anlaşma sağlanamazsa, bu meselenin ilanihaye sürüp gitmesine müsamaha göstermeyeceğiz." dedi.

Beşir Atalay, KKTC’nin 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Lefkoşa’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, KKTC’nin 30. Yıldönümü kutlamalarına katılmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının bayramını kutladı, şehitlere rahmet, gazilere sağlıklı yıllar diledi.

Atalay, Kıbrıs sorununa değindiği konuşmasında, Kıbrıs Türk tarafının sorunun çözümü için yapıcı ve her türlü iyi niyetli çabayı ortaya koyduğunu ifade etti. Atalay, Kıbrıs Türk tarafının çabalarının bu kez de karşılık bulmaması ve ortaklığa dayalı bir çözüm üzerinde anlaşma sağlanamazsa bu meselenin ilanihaye sürüp gitmesine müsamaha göstermeyeceklerini vurguladı.

Kıbrıs sorununda siyasi bir çözümün gerçekleşmesi beklenirken KKTC’nin tüm faaliyetlerini çözüme bağlayıp her şeyin ertelenmesini öngören yaklaşımları kabul etmediklerini ifade eden Atalay, kapsamlı çözüm sağlansın veya sağlanmasın, KKTC’yi güçlendirecek ve yoluna güvenle devam etmesini sağlayacak çalışmalara önemli ekonomik projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini belirtti.

Atalay, Türkiye’den gelecek su projesi ile Anavatan Türkiye ve KKTC arasındaki sarsılmaz birlik ve dayanışma ile gönül bağlarını pekiştireceğine dikkat çekerek, hedefin; KKTC’yi hiç olmadığı kadar yeşil bir görünüme kavuşturmak ve bölgenin önemli turizm ve eğitim merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu kaydetti.

“SÜRECİN BAŞARIYLA SONUÇLANMASI İÇİN HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ”

Beşir Atalay, 50. yılına giren Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması hedefinin, Türkiye’nin öncelikli dış politika konuları arasında yer aldığını yineleyerek, şöyle devam etti: “Kıbrıs’ta garantör ülke olarak yeniden başlaması beklenen müzakerelerin adadaki iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve adanın ortak sahibi olmalarını esas alan adil ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini arzu ediyoruz ve sürecin başarıyla sonuçlanması için her türlü katkıyı ortaya koymaya hazırız."

“HEDEFİMİZ FEDERAL ÇÖZÜM”

Başbakan Yardımcısı Atalay, Doğu Akdeniz ve çevresinde son dönemde yaşanan trajik gelişmelerin de Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikmeden çözüme kavuşturulmasını zorunlu kıldığına dikkat çekerek, “Hedefimiz hiç şüphesiz, Kıbrıs adasında kalıcı bir uzlaşmayla 1963’te Rumlarca bozulan ortaklığın eşitlik temelinde yeniden tesisini sağlayacak iki toplumlu, iki kesimli, iki kurucu devlete dayalı Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin süreceği bir federal çözümdür." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.