Atalay: Depremle Mücadelenin En Önemli Yöntemi Kentsel Dönüşüm

Atalay: Depremle Mücadelenin En Önemli Yöntemi Kentsel Dönüşüm

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem ülkesi olan Türkiye’de büyük dönüşümü gerçekleştirmek için 2 yıl önce çıkardıkları Kentsel Dönüşüm Yasası'nın önemine dikkat çekti. Atalay, “Türkiye’de bütün konutları gözden...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem ülkesi olan Türkiye’de büyük dönüşümü gerçekleştirmek için 2 yıl önce çıkardıkları Kentsel Dönüşüm Yasası'nın önemine dikkat çekti. Atalay, “Türkiye’de bütün konutları gözden geçiriyoruz. Yıkılması gerekenler yıkılıyor ve yerine yenisi yapılıyor. Tabi ciddi bir finansman istiyor bu. Biz hükümet olarak bu finansmanı göze aldık. Bunu depreme karşı mücadelenin en önemli ve kalıcı yöntemlerinden birisi olarak da görüyoruz.” dedi.

Türkiye’de ilk kez yapılan Avrupa Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı’na katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, afet yönetiminde dönüşümü gerçekleştirebilmenin detay yol haritasını da 5 yıllık bir stratejik planla devreye soktuklarını söyledi. Harbiye Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda yerli ve yabancı konuklara hitap eden Atalay, “Bu yol haritamızla afet yönetimimizde yeni bir sistem kurduk. Kriz yönetiminden risk yönetimine geçişi de simgeleyen bütünleşik sistemde özellikle hazırlık aşamasına çok önem veriyoruz. Afetler olmadan önce tedbirlerin alınmasına çok büyük öncelik veriyoruz. Deprem zararlarını en aza indirebilmenin yegane yolu depremlere dayanıklı yapılaşmayı en üst düzeylere çıkarmanızdır. AFAD ve hükümet olarak geçen sene başlattığımız çalışmayla mevcut yönetmeliğimizi baştan sona güncelliyoruz. Eksik olduğumuz özellikle yüksek binalar, sismik izolatör, ahşap yapılar konularında Avrupa’nın koymuş olduğu standartlarda gözeterek adapte ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Depremle mücadele konusunda zor bir basamağı tamamlamanın aşaması içerisinde olduklarını ifade eden Atalay, şöyle devam etti: “Deprem ülkesi olarak binalarımızı depreme daha dayanıklı hale getirmeliyiz. Kentsel dönüşüm en iddialı projelerimizden birisi. Bu büyük dönüşümü başlatmış olmamızın en önemli sebebi de deprem ve afetlere dayanıklı kentler yapmaktır. 2 yıl önce bunun yasasını çıkardık. Türkiye’de bütün konutları gözden geçiriyoruz. Yıkılması gerekenler yıkılıyor ve yerine yenisi yapılıyor. Tabi ciddi bir finansman istiyor bu. Biz hükümet olarak bu finansmanı göze aldık. Bunu depreme karşı mücadelenin en önemli ve kalıcı yöntemlerinden birisi olarak da görüyoruz. Bunun adına kentleşme, kentsel dönüşüm projesi diyoruz. 3 yıl önce kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en önemli çalışma alanı bu. Yani kentsel dönüşümü gerçekleştirmek.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.