Aşure, bereketli oldu

Aşure, bereketli oldu

Yardımlaşma ve dayanışmanın simgesi olan aşure, Konyada çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından Cuma Namazı sonrasında vatandaşlara ikram edildi

Her yıl Muharrem Ayı’nda geleneksel olarak pişirilen aşure, bu yıl da çeşitli sivil toplum kuruluşları ve dernekler tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Özellikle Cuma Namazı sonrasında şehrin bir çok merkezinde dağıtılan, dayanışmanın, birlik ve beraberliğin simgesi olan aşureye vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ CUMA
NAMAZI SONRASI AŞURE İKRAM ETTİ
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Çalışan Gençlik Komisyonu tarafından Muharrem Ayı nedeniyle dün Cuma namazı sonrası Şerafettin Camii önünde aşure ikramında bulundu. Muharrem Ayı’nın en mübarek aylardan biri olduğunu ve bu ayda yapılan duaların geri çevrilmeyeceğinin müjdelendiğini dile getiren AGD Konya Şube Başkanı Yusuf Güneş, “Bugün yaptığımız duaların geri çevrilmeyeceğini umut ediyor ve zor durumda olan Filistinli kardeşlerimiz için dua ediyoruz” dedi. Güneş, her yıl geleneksel olarak sürdürülen Aşure ikramını bu yıl da gerçekleştirebilmenin sevincini yaşadıklarını sözlerine ekledi.
RİBAT, MUHARREM’DE
AŞURE DAĞITTI
Muharrem ayı münasebetiyle Ribat Eğitim Vakfı tarafından Selimiye Camii’nde Cuma Namazı çıkışı vatandaşlara aşure ikram edildi. Her yıl geleneksel olarak sürdürdüğü aşure etkinliğini bu yıl da gerçekleştirdi. Burada bir konuşma yapan Ribat Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Halil Atalay, “Aşure, Hz. Nuh (as)’dan itibaren bütün semavi dinlerde mevcut olan ve cahiliye devri Arapları arasında da Hz. İbrahim (as)’den beri önemli görülüp oruç tutulan bir gündür. Sevgili peygamber Efendimiz (sav) de oruç farz kılınıncaya kadar bu günde oruç tutmuş ve bun tavsiye etmiştir” dedi. İsrail’in Filistin halkına yaptığı katliamlara da değinen Atalay, Firavun’un zulmünden kaçan Museviler’in dininden olduklarını söyleyen günümüz Yahudilerinin Firavun’dan daha zalim olduklarını ifade etti. Firavun’un sadece erkek çocuklara karşı katliam yaptığını da aktarana Atalay, “Firavun sadece erkek çocukları öldürüyordu. Bunlar ise hiçbir ayırım yapmadan, kadın-erkek-çocuk herkesi katlediyor, şehit ediyorlar. Yaşanan tarihi hadiseler ve bugün meydana gelen olaylar, birlik ve beraberliğe ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.
ES SEYYİD OSMAN HULUSİ VAKFI AŞURE DAĞITTI
Genel Merkezi Malatya Darende de bulunan Es Seyyid Osman Hulusi Vakfı, Darende de ve temsilciliklerinin bulunduğu 16 ilde aşure dağıttı. Konya’da da Cuma namazı çıkışı Hacıveyiszade Camii’nde aşure ikramı yapıldı. Cami cemaatinin yanı sıra vatandaşlar da ikram edilen aşureden aldı. Vatandaşlar, aşure geleneğinin yaşatılmasından dolayı vakfın yetkililerine teşekkür etti.
DOST ELİ KONYA’YA AŞURE İKRAM ETTİ
Mübarek Muharrem ayı dolayısıyla Dost Eli Derneği tarafından yapılan aşure Konya’da yediden yetmişe bütün halka dağıtıldı. Derneğin onlarca gönüllü ve çalışanıyla gerçekleştirdiği aşure organizasyonunda 15 bin Konyalıya aşure dağıtıldı. Merkezi yerler ve sanayi bölgelerinin yanı sıra hastane, okul, polis merkezleri gibi resmi yerlerde de dağıtılan aşure vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, dernek olarak yüz yıllardır süre gelen ve insanlar arasındaki birlik ve beraberliği pekiştiren aşure geleneğinin önemine değinerek, “Dünya Müslümanlarının zulüm gördüğü 21. yüzyılda bir nevi dayanışma örneği olan aşure gibi geleneklerimizi devam ettirip gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi.Dernek tarafından dağıtımı yapılan aşure malzemelerinin ve yapımının gönüllü esnaflar tarafından karşılandığı, bu yıl ikincisi düzenlenen aşure organizasyonunun geleneksel hale getirileceği bildirildi.
KARDEŞLİK DUYGULARI PEKİŞİYOR
Selçuklu Belediyesi ile Konya Torna Kaynak ve Oto Tamirciler Odası da, Motorlu Sanayi’de aşure dağıtımı yaptı. Cuma namazı sonrasında yaklaşık 3 bin kişiye aşure ikram edilen programda konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen içinde bulunulan günlerin yardımlaşma ve dayanışma için fırsat olduğunu belirterek, “Toplum olarak mübarek gün ve gecelerde birlikteliğin en güzel örneklerini sergiliyoruz. Akraba ve komşulara yapılan aşure ikramı da bunun en güzel göstergesidir. Bu gelenek ve görenekler toplumsal birlik ve beraberliğin temelini teşkil etmektedir. Amacımız mutlu, huzurlu ve kardeşlik duygularının en üst seviyede yaşandığı bir şehir oluşturmaktır. Bu vesile ile tüm halkımızın aşure gününü tebrik ediyorum” diye konuştu. Konya Torna Kaynak ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Ali Demirkol ise yaptıkları aşure ikramı ile sanayi esnafına özel günlerin güzelliklerini yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Kimse Yok mu Derneği de dün Cuma Namazı’ndan sonra Zafer Alanı’nda yaklaşık bin kişiye aşure ikram etti. Aşure ikramından hoşnut kalan vatandaşlar, toplumsal faaliyette bulunan dernek ve sivil toplum örgütlerinin özel günlerde öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.