Astronot Tuva Cihangir Atasever, uzay misyonundaki ajandayı paylaştı

Astronot Tuva Cihangir Atasever, uzay misyonundaki ajandayı paylaştı

Türkiye'nin ikinci astronotu olarak belirlenen Tuva Cihangir Atasever, "(Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu) Bu misyon bittikten sonra Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu durmayacak, aksine yeni deney ve denemelerle sürdürülecek." dedi.

Türkiye'nin ikinci astronotu olarak belirlenen Tuva Cihangir Atasever, ülkenin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ilişkin, "Bu misyon bittikten sonra Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu durmayacak, aksine yeni deney ve denemelerle sürdürülecek." dedi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkenin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatının Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılmasına ilişkin canlı yayın bağlantısını Tuva Cihangir Atasever'in anlatımıyla gerçekleştirdi.

Atasever, programın ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Gezeravcı'nın yaklaşık 48 saat olarak öngörülen Dünya'ya dönüş yolculuğunun bugüne kadarki yolculuklar içinde süresi bakımından "rekor" olduğunu söyledi.

ISS'den ayrılmak için düşüş noktasındaki hava durumunun elverişli olduğu zamanın yakalanması gerektiğini vurgulayan Atasever, bunun yanında mürettebattan NASA'ya kadar herkes için optimum saat belirlenerek dönüş süresinin ayarlandığını bildirdi. Atasever, "Şunu söyleyebiliriz ki hesaplamalara göre en uygun olan saat diliminde mürettebat dünyaya iniş yapacak." diye konuştu.

"Dünya'yı pencereden izleme imkanı bulacaklar"
Atasever, bu süre zarfında Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebatının deneyler hariç ISS'de ne yaptıysa bunları yapmaya devam edeceğine dikkati çekerek, "Yemekler, yiyecekler, dünyayı pencereden izleme imkanı bulacaklar, mikro yer çekimini tecrübe etmeye devam edecekler, belki çeşitli filmler izleyerek zaman geçirirler. Bu kadar uzun süren bir geri dönüş olduğu için giderken olduğu gibi belki dönüşte de onlarla 15 dakikalık bir bağlantı kurma ihtimali olabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.