Asit içeren ürünleri çocuklardan uzak tutun

Asit içeren ürünleri çocuklardan uzak tutun

Konya Vakıf Hastanesi Acil ve İlkyardım Uzmanı Dr. Ertan Bakoğlu, ebeveynleri uyardı. Çamaşır suyu, yağ çözücü, kireç sökücü, lavabo açıcı, tuz ruhu ve flor tableti gibi asit ve baz içeren zararlı maddeleri çocuklardan uzak tutun diyen Bakoğlu, bu ürünler

Her yıl yüzlerce çocuk ev kazalarında ya yaralanıyor ya da canından oluyor. Bilinen birçok ev kazası biçimi var. Bunlardan biride ebeveynlerin alıp su şişesi gibi eşyalara koyduğu asitli temizlik malzemesini çocuğun içmesidir. Bu konuya dikkat çeken Konya Vakıf Hastanesi Acil ve İlkyardım Uzmanı Dr. Ertan Bakoğlu, ebeveynlerin yapması gerekenleri sıraladı. Bakoğlu, çamaşır suyu, yağ çözücü, kireç sökücü, lavabo açıcı, tuz ruhu ve flor tableti, sirke, alçı, kezzap, leke çıkartıcı, saç ağartıcı, parlatıcı, yumuşatıcı, yapıştırıcı gibi asit ve baz içerikli maddelerin insan sağlığı için büyük zararları olduğunu belirtti. Bu maddelerin kazara ya da intihar amaçlı içilmesi durumunda ağız tabanı, yemek borusu ve mide yüzeyi dokusunda kızarıklık, aşınma ve organ delinmesine kadar ilerleyebilen ölümcül etkileri olduğunu aktaran Bakoğlu, “Bu ürünlerin markasız ve açıkta satılmasının, çocukların kolayca ulaşabileceği yerlerde ve kolay açılabilen ambalajlarda bulundurulması çok tehlikelidir.” dedi.

5 yaşın altındaki çocuklarda merak ve her şeyi ağza götürme iç güdülerinden dolayı bu tür kazaların görülebildiğini ifade eden Bakoğlu, ebeveynlere bu tür maddeleri açıkta bırakılmamaları, bu maddeleri gazoz veya su şişesi gibi yanıltıcı kaplarda saklamamaları, bu maddeleri çocukların kolaylıkla ulaşabileceği mutfak tezgâhı ve buzdolabı gibi yerlerde bırakılmamaları tavsiyelerinde bulundu. Bakoğlu,  dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluğu olan çocukların daha fazla risk altında olduğunun da altını çizdi.
Bu durumla karşı karşıya kalan ebeveynlerin yapması gerekenleri anlatan Bakoğlu, “Bu maddeleri almış olan hastaların ağızlarını su ile çalkalayın. Her hangi bir şey yedirilip içirilmeyin ve kusturmayın. Bu maddelerin panzehiri yoktur. Mideleri yıkanamaz. Bu maddelere maruz kaldıktan sonra ki tıbbi müdahaleler organ hasarını durdurmak için yetersizdir. Ancak oluşan komplikasyonların etkisini önlemeye yönelik müdahaleler vardır. Ama tıbbi müdahaleler çok zor,  sınırlı ve hasta için çok zahmetlidir. Bu nedenle bu tür durumla karşılaşılmaması için eğitime öncelik verilmelidir.” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.