Aşırı Sağcı Partiyi Kapatma Başvurusu Nihayet Hazır

Aşırı Sağcı Partiyi Kapatma Başvurusu Nihayet Hazır

Almanya'da aşırı sağ parti NPD’nin kapatılması konusu nihayet somutlaştı. Anayasa Mahkemesi’ne verilecek başvuru metni tamamlandı.

Almanya'da aşırı sağ parti NPD’nin kapatılması konusu nihayet somutlaştı. Anayasa Mahkemesi’ne verilecek başvuru metni tamamlandı. Başvurunun ise gelecek yıl bahar aylarında yapılması bekleniyor.

Aşırı sağ görüşleri savunun Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi NPD’nin kapatılması konusunda önemli bir adım atıldı. Eyalet yönetimleri tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak kapatma başvurusu için metnin hazırlandığı bildirildi.

Welt gazetesinin edindiği bilgilere göre, metin 244 sayfadan oluşuyor ve metinde NPD’nin anayasaya aykırı faaliyetleri maddeler halinde yer alıyor. Türk esnafa yönelik Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü tarafından işlenen cinayetler de NPD’nin temsil ettiği görüşler olarak savunuluyor ve kapatma gerekçesi olarak sıralanıyor.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin konuyla ilgili görüşleri kapatma metninde bulunuyor. Aşırı sağ partinin insan haklarını nasıl zedelediğine dair örnekler veriliyor.

Hazırlanan başvuru metninin Karlsruhe’deki Anayasa Mahkemesi’ne sunulması ise biraz zaman alacak. Eyalet içişleri bakanları, gelecek ay başında yapacakları toplantıda NPD’nin kapatılması konusunu bir kez daha masaya yatıracak ve enine boyuna tartışacak. Başvurunun ise son halini aldıktan sonra gelecek yıl bahar aylarında Anayasa Mahkemesi’ne sunulması bekleniyor.

NPD’yi kapatma kararı eyalet yönetimleri tarafından verildi ve bu yönde bir başvurunun Anayasa Mahkemesi’ne yapılması kararlaştırıldı. Federal Hükümet ve Federal Meclis ise NPD’nin kapatılmasının zor olduğu görüşünü savunarak, kapatma konusunda inisiyatif almaktan kaçındı.

2003 yılında yapılan bir başvuru, Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmiş ve mahkeme, NPD içindeki devlet ajanlarını gerekçe göstererek partiyi kapatmamıştı.

Eyalet yönetimleri ise ajanlarını geri çektiklerini ve kapatma konusunda engel kalmadığını savunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.