Asansör Kazası 'Geliyorum' Demiş

Asansör Kazası 'Geliyorum' Demiş

Adana'da Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde asansörün 2 kat düşmesi sonucu 9 kişinin yaralanmasının ardından gözler asansör kazalarına çevrildi. Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Akıcı, hastanedeki...

Adana'da Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde asansörün 2 kat düşmesi sonucu 9 kişinin yaralanmasının ardından gözler asansör kazalarına çevrildi. Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Akıcı, hastanedeki asansörün bakımı için hastane yönetimini iki kez uyardıklarını, asansör tadilatı yaparken gerekli önlemlerin alınmayışından kazanın yaşandığını anlattı. Hastanede tedavi görürken daha önce aynı asansörün 4. kattan düştüğüne şahit olan Gazeteci Süleyman Canbolat, "İlla birilerinin ölmesi mi lazım." diyerek tepki gösterdi.

Hastanede dün yaşanan asansör kazasında, zemin kattan eksi 2. kata düşen asansördeki 9 kişi yaralanmıştı. İki kişinin ayağı kırılırken 3 kişinin ise servislerde tedavisi sürüyor. 4 kişi ise taburcu edildi. Gazeteci Süleyman Canbolat, Çukurova Aşkım Tüfekçi Hastanesi'nde düşen asansörün hurdaya ayrılması gerektiğini söyledi. Canbolat, hastanede kaldığı dönemde, asansörün 4. kattan düştüğüne şahit olduğunu anlatarak bir kadının omzunun kırıldığını hatırlattı.

Hastane Başhekimi Sefa Yapıcı'nın iki asansörün değiştirilmesiyle ilgili verdiği onlarca dilekçeye rağmen bunun üst amirleri tarafından engellendiğini anlatan Canbolat, 80 yaşındaki kadınların asansörün o halini görünce çocuklarına asansörle değil merdivenden çıkarmasını istediklerine şahit olduğunu bildirdi. Canbolat, şunları kaydetti: "Burada valiye kadar bir zafiyet var. İlla birilerinin ölmesi mi lazım. Artık insanlar asansöre binmeye korkuyor. Bu insan taşıyor her şeyi bırakacaksın bunu yapacaksın yarın yine tamir ederler yaparlar. Onardık adı altında. Halatı güçlendirdik diyerek."

ÖNLEM İÇİN ÖLÜMLÜ KAZAYI BEKLEMEYİN

Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Akıcı, 9 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın gereken kontrollerin yapılmadan asansörün kullanıma açılmasından kaynaklandığını söyledi. Akıcı, ilk tespitlerine göre, söz konusu asansörün tadilattan geçtiği, bundan dolayı bir süredir kullanılmadığı, ancak hastane yönetimi tarafından kullanıma açıldığını belirlediklerini bildirdi. Akıcı, "Asansör tadilatı tamamlanmamışken ve tadilatın tamamlanması ardından yapılması gereken kontroller yapılmadan asansörün kullanıma açılması kazanın meydana gelmesindeki ana sebeptir. Asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesiyle aşırı yüklenmeden dolayı ve aşırı yük sensörünün devreye girmemesi sonucu asansör aşağı yönde kaymıştır. Bu kayma sonucu yaklaşık 7 metre serbest düşüşe geçen asansörün paraşüt frenlerinin de devreye girmediği görülmüştür. Asansörün daha yukarıdaki katlardan birinden düşmesi söz konusu olsaydı çok daha ağır sonuçlar ortaya çıkabilirdi." diye konuştu.

Akıcı, tüm uyarılara ve önlem alınması gerektiği yönünde yaptıkları çağrılara rağmen asansörlerdeki kazaların sürdüğünü bildirdi. Akıcı şunları kaydetti: "Belediyeler, valilikler, apartman/bina yöneticileri ve kamu kurumu yöneticileri asansörler konusunda gerekli hassasiyeti ne yazık ki göstermemektedir. Asansörleri kullanan vatandaşlarımız, kırmızı etiketli olan asansörlerin ya da kontrol yapılmamış, etiketsiz asansörlerin bina sorumluları tarafından kullanıma açık halde bırakıldığını gördükleri takdirde asansörün bulunduğu ilçe Belediyesine veya İl Sanayi Müdürlüklerine bu konuda şikayetçi olmalı, asansörlerin bakım ve periyodik kontrollerinin yapılmasını sağlamalıdırlar. Asansör kazaları bir kader değildir. Hem vatandaşlarımızın, hem hukuken ve vicdanen sorumlu olacak olan bina sorumlularının ve yetkililerin gerekli önlemleri alması halinde bu sorun çözülecektir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.