Artık servis yok, şehir merkezine girmek de paralı

Artık servis yok, şehir merkezine girmek de paralı

Davutoğlu’nun açıkladığı dönüşüm programından mil­yon­lar­ca va­tan­da­şı ya­kın­dan il­gi­len­di­ren ener­ji ön­ce­lik­li ta­sar­ruf ön­lem­le­ri çık­tı.

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı dönüşüm programına göre metronun bulunduğu güzergahlardaki tüm işçi ve öğrenci servisleri kaldırılacak. Büyükşehirlerde kent merkezlerine otomobille girmek paralı hale gelecek.

Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu, “Ön­ce­lik­li Dö­nü­şüm Prog­ra­mı Ey­lem Pla­nı­”nın 417 ay­rı ey­lem içe­ren ilk 9 pa­ke­ti­ni dün An­ka­ra'da açık­la­dı.

Paket­ten mil­yon­lar­ca va­tan­da­şı ya­kın­dan il­gi­len­di­ren ener­ji ön­ce­lik­li ta­sar­ruf ön­lem­le­ri çık­tı:

METRO HATTINDA SEVİS YOK

Pla­na gö­re özel­lik­le bü­yük­şe­hir­ler­de­ki ser­vis araç­la­rı ka­pa­si­te, gü­zer­gah ve araç tek­no­lo­ji­le­ri açı­sın­dan ye­ni­den de­ğer­len­di­ri­le­cek. Bu kapsam­da, ön­ce­lik­le mev­cut ray­lı sis­tem hat­la­rı üze­rin­de­ki iş­yer­le­ri, üni­ver­si­te ve okul­lar­da semt ser­vi­si uy­gu­la­ma­sı kal­dı­rı­la­cak. Ser­vis­le­ri kullanan ka­mu ya da özel sek­tör iş­çi­si, me­mur ve öğ­ren­ci­ler yük­sek ka­pa­si­te­li top­lu ta­şı­ma sis­tem­le­ri­ne yön­len­di­ri­le­cek.

ÜCRETSİZ YA DA İNDİRİMLİ BİLET VERİLECEK

Ey­lem pla­nı­na gö­re, ser­vis­le­ri kal­dı­rı­lan iş­çi, me­mur ve öğ­ren­ci­le­re top­lu ta­şı­ma bi­le­ti ve­ya kart ve­ri­le­cek. Bu kart ve bi­let­ler ilk etap­ta üc­ret­siz ve­ya in­di­rim­li ola­cak. An­cak iler­le­yen dö­nem­ler­de bu in­di­rim­le­rin ve üc­ret­siz uy­gu­la­ma­la­rın kal­dı­rı­la­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor. Bu uy­gu­la­ma­nın başlan­gıç ta­ri­hi Ka­sım 2014. En geç Ara­lık 2018'e ka­dar da sis­tem dev­re­ye gi­re­cek.

OTOMOBİLE AYAKBASTI PARASI

Bü­yük­şe­hir­ler­de kent mer­ke­zi­ne araç gi­ri­şi­ni üc­ret­len­di­ren pi­lot uy­gu­la­ma­lar baş­la­tı­la­cak. Sis­tem 2018 yı­lı­na ka­dar tüm bü­yük­şe­hir­ler­de devre­ye gi­re­cek. Bu­na gö­re kent mer­ke­zi sa­yı­lan yer­le­rin gi­riş kıs­mı­na, köp­rü ve oto­yol­lar­da ol­du­ğu gi­bi man­ye­tik oku­yu­cu sis­tem­ler ku­ru­la­cak. Oto­mo­bil­ler­le kent mer­ke­zi­ne her gi­riş­te üc­ret öde­ne­cek.

PARK ET VE DEVAM ET SİSTEMİ

Ray­lı sis­tem is­tas­yon pro­je­le­ri­nin ta­sa­rı­mın­da oto­park­lar zo­run­lu ola­cak. Oto­park ve  ula­şım üc­re­ti iliş­ki­len­di­ri­le­rek oto­park top­lu ta­şı­ma sistemine en­teg­re edilecek. Ara­cı­nı oto­par­ka park edip top­lu ta­şıt ara­cı­na bi­nen­ler bi­let ve park üc­re­ti­ni bir­lik­te öde­ye­cek. Top­lu ta­şı­ma­nın kent çe­pe­rin­de­ki du­rak ve is­tas­yon­la­rın­da "park et-de­vam et" uy­gu­la­ma­sı yay­gın­laş­tı­rı­la­cak.

BUZDOLABI, TV VERGİSİ ARTABİLİR

Plana göre ev ve işyerlerinde kullanılan buzdolabı, televizyon, çamaşır ve bulaşık makineleri, ütü, klima gibi elektrikli ürünlerin vergisi elektrik tüketim düzeyine göre değişecek. Halen bu ürünleri satın alanlar yüzde 6,7 ÖTV ödüyor. Yeni sistemde ya tasarruflu ürünlerin vergisi düşürülecek ya da tasarrufsuz ürünlerin ÖTV’si yüzde 20’lere kadar çıkarılacak.

TASARRUFLU ARAÇLARA ÖZEL VERGİ SİSTEMİ

Ener­ji ve­rim­li­li­ği yük­sek, emis­yon ora­nı dü­şük ta­şıt­la­ra ver­gi avan­ta­jı ge­ti­ri­le­cek. Elek­trik­li ve hib­rit araç kul­la­nan­lar dü­şük MTV öde­ye­cek. Tarım­sal ve hay­van­sal ürün­le­ri ya­kı­ta dö­nüş­tü­ren tek­no­lo­ji ge­liş­ti­ren­le­re özel teş­vik ve­ri­le­cek.

Bugün Gazetesi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.