Arınç’ın “Onur Ödülü” verdiği eşcinsel yazar

Arınç’ın “Onur Ödülü” verdiği eşcinsel yazar

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın “Çerkez Etem hain değildir” açıklaması ile gündeme gelen 8’nci Kafkas Diasporası Yılın En İyileri ödül töreninde bir ayrıntı gözden kaçmadı.

Önceki gün gerçekleştirilen ve Arınç’ın “Yılın Siyasetçisi” ödülü aldığı 8’nci Kafkas Diasporası Yılın En İyileri töreninde “Kafkas Diasporası Onur Ödülü” Çerkes Etem’in yeğeni Güner Kuban’a verilmişti.

Güner Kuban ödülünü Başbakan Yardımcısı Arınç’ın elinden almıştı. 

Bu ismin Türkiye’nin ilk eşcinsel (lezbiyen) yazarlarından olduğu ortaya çıktı. 

MAHMUT ÇETİN YAZMIŞ

Türkiye’de  lezbiyen olduğunu açıkça dile getiren ilk kadın yazar olma özelliği  taşıyan  Güner Kuban’ın kısa hayatını araştırmacı yazar Mahmut Çetin şu şekilde anlatıyor:

“Reşit Bey’in kızı Güner Kuban ailesi Yunanistan’dayken 1935 yılında doğar. Babası Ürdün’e geçince sıkıntılı bir dönem yaşarlar. Güner, Atina’daki Fransız St. Joseph Okulu’na yatılı olarak verilir. Burada vaftiz edilir. Okuldaki ismi Maria Josephine’dir. 5 yaşına kadar bu Katolik okulunda kalır.

Yunanistan’da maddi sıkıntı çeken annesi 4 çocuğunu okutabilmek için göstermelik de olsa Katolik olmayı kabul eder ve ‘Eva’ adını alır.
Yunanistan’dan Bandırma’ya ailenin konağına gelirler.
Zamanla aile kendi geçim kaynaklarına yeniden ulaşır.
17 yaşındayken babası Reşit BeyÜrdün’deki sürgünlükten geri döner. Ağabeyi Aytek Say, Amman’a gider, Reşit Bey’i konuk olduğu Kral Abdullah’ın sarayından alarak Bandırma’ya getirir. Karşısında beyaz sakallı yaşlıca bir adam vardır.
Güner Kuban Alman Lisesi’nde okur.
Sol bir çevre içinde yaşar. Çevresi komünistlerle doludur. Gençlik yıllarında önce komünist sonra sosyalist olur.

Almanya’ya üniversite için gidene kadar birkaç yıl babasıyla kalır. Almanya’ya gider, mimarlık eğitim alır. Türkiye’ye döner. Turizm Bankası’nda mimar olarak çalışır.Türkçe dışında Fransızca, İngilizce, Almanca, Hollandaca ve Yunanca bilir.Dizi film senaryoları yazar. Bunlardan biri ‘Mavi Düşler’ adlı dizidir. 1998 yılında yayınlanır. Yönetmenliğini Osman Sınav yapar.

35 yıl üç kıtanın en iyi aylarını seçerek Amerika, Avrupa ve İstanbul arasında hayatını sürdürür. Hollanda’da Amsterdam ve Amerika’da Miami’de yaşar. Buralarda gece kulüpleri işletir.İki tane Pekineese cinsi köpeği vardır.

Güner Kuban şimdi Bodrum Yalıkavak’taki evinde yaşıyor. Bodrum’da Peridot ismini verdiği zeytinyağı ve diğer doğal ürünlerin ticaretiyle uğraşıyor. Peridot ismini Kleopatra’nın en sevdiği takılarını süsleyen zeytin rengindeki taştan alır.
Bodrum’u “Tabuların yıkıldığı çılgınlıkların başını alıp gittiği şehir” olarak tanımlar.


DİRİLDİKTEN SONRA İLK İSTEĞİ VİSKİ OLACAKMIŞ

Güner Kuban, ölünce dondurulmak isteyen Cyronic’lere katılır.
Ölünce dondurulmayı isteyen Cyronic’ler adlı bir grup vardır. Ölünce buza yatırılıyorlar böylece yıllar sonra teknoloji geliştiğinde yeniden canlandırılmayı umuyorlar. Türkiye’den dondurulmayı isteyen ilk kişi de Güner Kuban’dır.

Kuban uyanınca söyleyeceği ilk şeyin viski olduğunu söyler: “Arkadaşlarım Güner uyanınca ilk iş viski isteyecek ama buzsuz olsun diyecek’ diye şaka yapıyorlar.”

kafkas2.jpg

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.