'Araplar, Ortadoğu'da Cehennemin Odunları Konumunda'

'Araplar, Ortadoğu'da Cehennemin Odunları Konumunda'

Guardian gazetesinin günlük eki G2'de bugün dört sayfalık özel bir Orta Doğu dosyası yayınlandı.BBC Türkçe'nin aktardığına göre; Guardian Mısır'dan Suriye'ye, Filistin'den Irak'a, Arap Baharı'nın getirdiği umutların yok olduğunu, Gazze'deki...

Guardian gazetesinin günlük eki G2'de bugün dört sayfalık özel bir Orta Doğu dosyası yayınlandı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; Guardian Mısır'dan Suriye'ye, Filistin'den Irak'a, Arap Baharı'nın getirdiği umutların yok olduğunu, Gazze'deki son gelişmeler sonrası şiddetin arttığı bölgede durumun daha da hassas ve karmaşık olduğunu belirtiyor.

Gazeteye konuşan ancak adı açıklanmayan tecrübeli bir lider, "Bölgedeki güçlü ülkeler sadece Türkiye, İsrail ve İran. Araplar ise cehennemin odunları konumunda." dedi.

Guardian'ın Orta Doğu editörü Ian Black bölgenin tüm ülkelerini tek tek mercek altın aldı Black'in Türkiye ile ilgili satıları şöyle:

"Türkiye, Irak'ın bölünmesini istemiyor. Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları karşısında ihtiyatlı, Irak Kürtlerinin bağımsızlığı ihtimalinden de kaygılı zira bunun özellikle kendi Kürt azınlığı üzerinde etkisi olabileceğini düşünüyor.

Türk hükümeti, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçlerince ele geçirilmesi karşısında sessiz kaldı. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde enerji açısından önemli çıkarları var ve Suriye'de de (Devlet Başkanı Beşar) Esed karşıtı isyancılara yoğun destek verdi.

Katar gibi Türkiye de Suriye muhalefetinin Müslüman Kardeşler kökenli unsurlarını destekliyor. Türkiye, "Destek geri teper" kaygısıyla, Suriye'de El Kaide ile bağlantılı cihatçı bir grup olan Nusra Cephesi'nin faaliyetlerini yasaklamıştı."

Ian Black'e göre Türkiye Müslüman Kardeşler ve Hamas'ı destekliyor, (Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah) Sisi'nin ve Esed'in ise karşısında. Dikkatle izlediği gelişmelerin başında ise Kürtlerin iddialı tavırları geliyor.

Guardian'ın Orta Doğu Editörü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ise "Suriye'deki Sünni isyancılara destek veren Sünni bir siyasetçi" olarak nitelendirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.