Arabuluculuk hız kazandıracak

Arabuluculuk hız kazandıracak

MÜSİAD Cuma Konferanslarında konuşan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, “Arabuluculuk sistemi ile özellikle işçi-işveren, ticaret, alacak, konularında yaşanan uyuşmazlıklarda sorunlar çok kısa sürede çözüme kavuşacak” dedi.

MÜSİAD Cuma Konferanslarında konuşan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, “Arabuluculuk sistemi ile özellikle işçi-işveren, ticaret, alacak, konularında yaşanan uyuşmazlıklarda sorunlar çok kısa sürede çözüme kavuşacak” dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferanslarında bu hafta “Hukuksal Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk” konusu masaya yatırıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar ve Arabuluculuk Kurulu Üyesi İlker Koçyiğit, işadamlarına arabuluculuk konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday, “Gerek günlük yaşantımızda ve gerekse de iş hayatımızda birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz ve birçok konuda mahkemelere başvuruyoruz. Yargı sistemimizin yükünün ağır olması sebebiyle davalar bazen çok uzun sürmekte, davalar lehimize dahi sonuçlansa mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Özellikle iş dünyamızı yakından ilgilendiren, hem yargı sistemimizin yükünü hafifletmek hem de anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme kavuşturulması adına uygulanan arabuluculuk konusu hakkında bilgiler almak istedik” dedi.

SİSTEM AHİLİK KÜLTÜRÜNDE VAR

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, şöyle konuştu: “Arabuluculuk sistemi dünya üzerinde Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkede kullanılmaktadır. Aslında arabuluculuk sistemi, bizim dinimizde, örfümüzde, kültürümüzde yaygın olarak kullanılan bir mekanizmadır. Sistemin bizdeki geçmişi oldukça eskiye dayanıyor ancak yeteri kadar bilinmiyor ve uygulanmıyor. Bu sistem, ahilik kültürümüzde iki esnaf arasındaki uyuşmazlık sözü dinlenen birisinin araya girmesi ve taraflar arasındaki sorunların çözülmesi yoluyla, özellikle doğu bölgelerimizde yaşanan aileler arası anlaşmazlıklarda bölgenin önde gelen kanaat önderinin araya girerek tarafları barıştırması yoluyla uygulanmaktadır. Sistem ilk olarak her ne kadar aile fertleri arasında çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasıyla ortaya çıkmışsa da daha sonra sistemin hızlı ve ekonomik olması ticaret ve iş hayatında daha çok kullanılır hale getirmiştir. Adalet Bakanlığı olarak sistemi günümüzde daha çok özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulamaya çalışıyoruz. Arabuluculuk sistemi ile özellikle işçi-işveren, ticaret, alacak, konularında yaşanan uyuşmazlıklarda sorunlar çok kısa sürede çözüme kavuşturulmakta ve bu sayede taraflar vakit kaybından kurtulmaktadır. Ayrıca mahkeme süreci sonunda hakimin verdiği karardan genel olarak taraflardan biri memnun olmazken; arabuluculuk yönteminde taraflar masadan karşılıklı anlaşarak kalktığı için ilişkiler devam etmektedir.

YARGI YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurulu Üyesi İlker Koçyiğit de konuşmasında, “Bizler, arabuluculuk yöntemini genel olarak ticari anlaşmazlıkların çözümünde tavsiye ediyoruz. Klasik yargı sistemimizde ticaret davalarının sonuçlanması Yargıtay sürecini de dâhil edecek olursak ortalama 3 yıl sürmektedir. Bu anlaşmazlıklar arabuluculuk yöntemi ile çok kısa sürede çözüme kavuşturulmakta ve taraflar mağdur olmamaktadır. Bu sistemin tam anlamıyla uygulanmaya başlamasıyla yargı sistemimizin de yükü hafifleyecek ve dava sayıları düşecektir. Sistemin tanıtılması ve işlerlik kazanması adına bakanlık olarak çalışmalarımız sürüyor. Sistem, bakanlığımızın denetimi ve kontrolü altında işlediği ve yasal zemininin olduğu bir sistemdir. İşadamlarımızı özellikle ticaret ve işçi-işveren uyuşmazlıklarında mahkeme sürecini başlatmadan önce bu sistemi kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday, günün anısına Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar ve Arabuluculuk Kurulu Üyesi İlker Koçyiğit’e hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.