Apa-Hotamış Kanalı bitmek üzere

Apa-Hotamış Kanalı bitmek üzere

Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nda yüzde 94 fiziksel gerçekleşme sağlandı.

Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nda yüzde 94 fiziksel gerçekleşme sağlandı. Mavi Regülatörü’nden çevrilen sular ile ile BSA kanalı ve Çarşamba Çayı akımlarının regüle edilerek Hotamış Depolaması’na iletilmesini sağlayacak Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nda Haziran 2016 itibarıyla yüzde 94 fiziksel gerçekleşme sağlandı. DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğü’nün Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içinde yer alan Apa-Hotamış İletim Kanalı (AHİ); Mavi Regülatörü’nden başlayıp, Hotamış Depolaması’na kadar uzanan bir hatta, Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99+118 km’sinde yer almaktadır. 

AHİ Kanalı’nın toplam iletim uzunluğu 124 bin 678 metre olup, hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. Mavi Tüneli’nden gelen 36 metreküp su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 metreküp debiyi taşıyabilecek. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında, işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşası devam eden Bozkır ve Afşar Barajları’nda toplanacak Yukarı Göksu Havzası suları, AHİ vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak ve Çumra ve Karapınar Ovaları’nda halen yeraltı suyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan 1 milyon 920 bin dekar arazi suya kavuşacaktır.

Yöredeki tarımsal faaliyetlerin verimli olarak sürdürebilirliği için büyük öneme sahip olan bu yatırım ile ülke ekonomisine yıllık net 173 milyon TL katkı sağlanacaktır.  İnşaatta bu güne kadar Mavi Regülatörü, 120 km kanal kazısı, 93 km trapez kanal betonu, 4 km tünel, 78 adet alt sel geçidi (ASG),16 adet yol geçiş yapısı, 62 adet köprü, 20 adet çek yapısı, 5 adet tahliye, 30 adet iniş rampası, 1 adet galeri, 21 678m duvarlı kanal betonu, 1 adet yatay sondaj CTP boru işi tamamlanmıştır. AHİ inşaatının tamamlanma tarihi 6 Eylül 2016.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.