Ap Başkanı Schulz: Almanya Daha Fazla Mülteci Almalı

Ap Başkanı Schulz: Almanya Daha Fazla Mülteci Almalı

Avrupa Birliği Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa'nın mülteci politikasını eleştirdi.

Avrupa Birliği Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa'nın mülteci politikasını eleştirdi. İtalya'ya destek çıkılmasını talep eden Schulz, Lampedusa faciasının ardından Almanya'nın da daha fazla mülteci alması gerektiğini söyledi. Altı bin Suriyeli mülteciye kapılarını açan Bulgaristan da diğer AB üyelerinden destek bekliyor.

İtalya'nın güneyindeki Lampedusa adası açıklarında mülteci taşıyan teknenin batmasının ardından yaşanan facia Avrupa Birliği'ni (AB) mülteci politikasını gözden geçirmesine zorluyor. AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “AB'nin İtalya'yı bu kadar uzun süre Afrika'dan mülteci akınına karşı yalnız başına bırakması utanç verici.” eleştirisini getirdi. Mültecilerin AB üyesi ülkeleri arasında adil bir şekilde paylaşılmasını talep eden Schulz, Bild'e yaptığı açıklamada, “Bu ise Almanya'nın daha fazla insan alması gerektiği manasına geliyor.” dedi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Schulz, bu ay içinde Brüksel'de yapılacak AB Zirvesi'nde adil mülteci paylaşımı konusunun ele alınmasını talep etti.

AB Parlamentosu'ndaki Avrupa Halk Partileri Birliği (EVP) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Manfred Weber de Almanya'dan bu konu için daha çok seferber olmasını istedi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Weber ‘Die Welt' gazetesine verdiği demeçte, “Parlamento başkanının haklı olarak Avrupa içinde dayanışma talep etmesi, Almanya'nın daha fazla mülteci almak zorunda olduğu manasına geliyor.” açıklamasında bulundu.

Weber'in partidaşı Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise göçmenleri kaçak taşıyanlara karşı daha iyi mücadele edilmesi gerektiğini söylemişti. Aynı gazeteye konuşan Friedrich, “Görünen şu ki, organize ve sömürücü kaçak taşımacılık ağlarıyla daha sıkı mücadele edilmeli.” açıklamasında bulunmuştu.

Bu arada Federal İçişleri Bakanlığı, Almanya'ya bu yılın başından eylül ayına kadar 74 bin 194 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Bakanlığın bildirdiğine göre geçen sene aynı dönemde başvuru sayısı 40 bin 201'di. Böylelikle bu yıl başvuru sayısında yüzde 84,6'lık bir artış kaydedildi. Bu başvuruların sadece yüzde 14'üne (7 bin 718 kişi) olumlu cevap verilmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

BULGARİSTAN DESTEK İSTİYOR

AB üyesi Bulgaristan da mülteci alımı konusunda diğer üye ülkelerden destek bekliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin Suriyeli mülteci alan Bulgaristan'a her gece 50 yeni mülteci geldiği belirtiliyor. Ülkenin İçişleri Bakanı Tsvetelin Yovçev, durumun altından kalkamayacak dereceye ulaştığını söyledi. İnsani yardımlardan sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgieva, geçen hafta sonu Bulgaristan'daki mülteci kamplarını ziyaret etmişti. Friedrich'ten farklı olarak Lampedusa Faciası'ndan sonra mültecilerin AB'ye ulaşabilmeleri için daha iyi imkanlar sağlanmasını talep eden Georgieva, “Biz Avrupalılar sadece gönül ve ceplerimizi değil, sınırlarımızı da açık tutmalıyız.” demişti.

Bulgaristan, AB ülkesi olmasına rağmen zengin AB ülkelerine göç veren bir ülke olarak biliniyor. Buna rağmen bu ülkenin zengin AB ülkeleriyle kıyaslanamayacak boyutta Suriyeli mülteci kabul etmesi de dikkat çekti. Suriye'den Almanya 5 bin mülteci kabul ettiğini açıklamış, ilk etapta 107 mülteci getirmişti. İngiltere bugüne kadar 2 bin Suriyeli mülteci kabul ederken, 8 bin Suriyeliyi kabul eden İsveç, bu kişilerin ailelerini getirmelerine de izin verecek. Suriye probleminde adı ön sıralarda duyulan Fransa bu yılın ilk sekiz ayında 700 mülteciyi kabul ederken, Avusturya'nın bir defaya mahsus olmak üzere 500 Suriyeli mülteciyi getirdiği biliniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.