Antalya'da En Çok Garson, Komi Ve Bulaşıkçıya İhtiyaç Var

Antalya'da En Çok Garson, Komi Ve Bulaşıkçıya İhtiyaç Var

Çalışma ve İş Kurumu'nun (İŞKUR) yaptığı araştırmaya göre Antalya'da en çok hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran, otel, turizm firması gibi yerlerde açık iş bulunuyor. Turizm şehrinde işletmeler en çok garson, komi, beden işçisi,...

Çalışma ve İş Kurumu'nun (İŞKUR) yaptığı araştırmaya göre Antalya'da en çok hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran, otel, turizm firması gibi yerlerde açık iş bulunuyor. Turizm şehrinde işletmeler en çok garson, komi, beden işçisi, bulaşıkçı, oda görevlisi, şoför, güvenlik görevlisi, meydancı (otel), satış danışmanı ve resepsiyon görevlisi gibi elemanlara ihtiyaç duyuyor.

İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılının birinci dönemine ait yaptırılan 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' tamamlandı. Antalya ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıya 12 Mayıs ile 27 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmayla Antalya’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi. Çalışmayla Antalya’nın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek, ildeki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte yapılan araştırma Antalya’da faaliyet gösteren 10 ve üzerinde personel istihdam eden özel sektör iş yerlerinde gerçekleştirildi. Örneklem yöntemi ile çalışılan araştırmada 4 bin 289 özel sektör iş yeri ziyaret edildi, bunların 3 bin 529 tanesine iş yeri bilgi formu uygulandı.

Çalışma kapsamında Antalya'da 8 bin 184 kişilik açık iş tespit edilirken, ilin açık iş oranı yüzde 3,1 olarak hesaplandı. Saha çalışmasında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 23,3’ü açık işi olduğunu belirti. Antalya’da en fazla açık iş bulunan meslekler şöyle sıralandı: Garson, komi, beden işçisi, bulaşıkçı, oda görevlisi, şoför, güvenlik görevlisi, meydancı (otel), satış danışmanı ve resepsiyon görevlisi.

Antalya İşgücü Piyasası Talep Araştırması'na göre, işverenlerin ilk altı ayda 13 bin 602 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışma kapsamında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 41,6’sı eleman temininde güçlük çektiğini belirtti.

Sektörlere göre ise en yüksek açık iş oranı yüzde 10,9 ile bilgi ve iletişim sektöründe tespit edildi. Bilgi ve iletişim sektörünü yüzde 7,7 açık iş oranı ile su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektörü, yüzde 6,6’lık açık iş oranı ile de mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü izledi.

Çalışmanın sonuç raporunda; Antalya ilinde geliştirilecek istihdam politikalarının, araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulması gerektiği vurgulandı. İşgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacağı, İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü'nün her yıl en az bir defa aynı kapsamda araştırma yapmasını hedeflendiği ifadesine yer verildi. Antalya İşgücü Piyasası Analizi Raporu'nun daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının Ekim 2014'te yayınlanacağı duyuruldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.