Ankara-eskişehir Yolunda 238 Hektar Orman Alanı Yapılaşmaya Açılıyor

Ankara-eskişehir Yolunda 238 Hektar Orman Alanı Yapılaşmaya Açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara - Eskişehir Yolu Ballıkuyumcu mevkiindeki 238 hektarlık ormanlık alanı yapılaşmaya açmak için imar planı çalışması başlattı. Söz konusu alan yaklaşık 15 bin konut yapılabilecek kapasitede. 2 milyon...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara - Eskişehir Yolu Ballıkuyumcu mevkiindeki 238 hektarlık ormanlık alanı yapılaşmaya açmak için imar planı çalışması başlattı. Söz konusu alan yaklaşık 15 bin konut yapılabilecek kapasitede. 2 milyon 380 bin metrekarelik alandaki imar plan değişikliği, arazinin ‘orman alanı' kullanımından çıkarılarak 1,80 yapılaşma hakkıyla ‘konut ve ticaret alanı'na dönüştürülmesini öngörüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Etimesgut ilçesi Ballıkuyumcu mahallesini kentsel dönüşüm alanı ilan etmişti. Ancak bu plana karşı Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nce 09.01.2014'te dava açıldı. Odayı haklı bulan Danıştay 6. İdare Mahkemesi, söz konusu alanın ‘sınır iptali'ni gerçekleştirerek dönüşümün önünü kapattı. Mahkeme, kararının gerekçesinde bölgenin kentsel dönüşüm alanı olmaya uygun olmadığını, kentin gelişim yönünde bulunmadığını, tarım alanlarının gözardı edilerek korunmadığını, kamu yararının bulunmadığını ve şehircilik planlarına uygun olmadığını belirtti. Ayrıca söz konusu alanla ilgili hiçbir jeolojik, topoğrafik ve jeotermik analizin yapılmadığını, olası bir deprem durumunda bölgeyle ilgili hiçbir bilginin dikkate alınmadığını kaydetti.

Ancak Mahkeme planı 30 Nisan 2014'te iptal etmesine rağmen, Şehir Plancıları Odası'na tebliğ 16 Temmuz'da yapıldı. Bu arada mahkemenin kararının üzerinden 15 gün geçince yeni bir plan hazırlanarak 16 Mayıs'ta tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderildi. Konuyla ilgili görüşü istenen Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, belediye planın üst ölçekli plan kararları ile uyumlu olmadığını ve revize edilmesi gerektiğini savundu. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındır Komisyonu, alanın 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda ‘orman alanına' isabet ettiğini ancak bakanlık planında bu alanın ‘konut ve ticaret alanına' dönüştürüldüğünü tespit etti. Komisyon, 'Söz konusu teklifin, üst ölçekli plan kararları ile uyumlu olmadığı, kent merkezine uzak mesafede 1,80 yapı yoğunluklu ve ticaret kullanımı verilmesinin planlama ilkelerine uymadığı' gerekçesiyle imar planı teklifine olumsuz görüş verilmesini kararlaştırdı.

DSİ, ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VE KARAYOLLARI, ‘OLUMSUZ' DEDİ

Söz konusu alanla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yanısıra Karayolları Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü de olumsuz görüş belirtti. Karayolları Genel Müdürlüğü, İzmir Otoyol Projesi'nin gözardı edildiğini belirterek itiraz etti. Orman Genel Müdürlüğü ise alanın orman arazisi statüsünde bulunduğunu, oradaki orman varlığının korunması, proje yapılacaksa oradaki yeşil alan varlığının projelendirilmesi gerektiğini açıkladı. Devlet Su İşleri (DSİ) ise planlama alanında yer alan Ardözü, Sarıkaya, Davar Yatağı, Elmayazı, İnce Deresi ve Öküzarkası dereleri için verilen kanal kesitine yönelik taşkın riski olup olmadığına ilişkin açıklayıcı bir bilginin de bulunmadığı belirtildi. Planda raylı sistem güzergahının belirlenmediği de tespit edildi. Bununla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu planın genel yoğunluk kararlarını, ulaşım kurgusunu bozucu nitelikte olduğunu kaydetti ancak, plan bu haliyle Meclis'ten geçti.

Kanuna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyükşehir belediyelerinden bağımsız olarak imar yapma yetkisine sahip. Belediye olumsuz yönde görüş bildirse dahi Bakanlık istediği uygulamayı yapabiliyor. Orman alanının imara açılması halinde ise söz konusu alana yaklaşık 15 bin konut yapılabilecek. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, Ballıkuyumcu'da yapılaşmanın önünü açan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak ‘sınır iptali'nin yargı kararıyla gerçekleştiğini, ancak hem bakanlığın hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yargı kararı ‘yokmuş gibi' davrandığını ileri sürdü. Sevim, “Sınır iptal edilmemiş gibi, sınırsız bir alanda plan değişikliği yapılıyor. Hiyerarşinin dışına çıkıyor yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Mahkeme kararı yokmuş gibi yeni plan kararlarıyla çalışma yapılıyor. Zaten son yıllarda en çok karşılaştığımızı durum bu. Yargı kararları ya yeni planlarla, ya küçük değişikliklerle geçiriliyor.” şeklinde konuştu. Kızılay'a 45 kilometre uzaklıkta bulunan Ballıkuyumcu'nun yapılaşmaya açılmasıyla bölgede ciddi bir yoğunluk oluşacağını, yol, raylı sistem, tarım arazisi ve orman alanının dikkate alınmadığını kaydeden Emre Sevim, yeniden mahkeme yoluna başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.