Anastasiadis: Kıbrıs Sorununun Çözümü Türkiye'dedir

Anastasiadis: Kıbrıs Sorununun Çözümü Türkiye'dedir

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin Rum tarafının müzakerecisiyle görüşmeyi kabul etmesini memnunlukla karşıladığını belirtti.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin Rum tarafının müzakerecisiyle görüşmeyi kabul etmesini memnunlukla karşıladığını belirtti. Rum lider, bu önerinin Yunan hükümetiyle tam bir işbirliği ve uzlaşı içerisinde yapıldığını ifade etti.

Kıbrıs sorununun iki toplum arasındaki bir sorun olmadığını iddia eden Anastasiadis, "Ülkemizi ayıran şey işgal ve devam eden istiladır, bu yüzden karşımızda müzakereci olarak sadece Kıbrıslı Türkler olmamalıdır. Çözümün anahtarı Türkiye’dedir." dedi.

Anastasiadis, Maraş’ın iadesine karşılık Gazi Mağusa limanının AB’nin gözetiminde faaliyete geçmesini önerdiklerini, Türkiye’nin Rum uçak ve gemilerine, havaalanlarını ve limanları açması durumunda ise, Türkiye’nin şu an blokeli olan bazı AB müzakere başlıklarına uyguladıkları vetoyu kaldırabileceklerini söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek, ABD’de gerçekleştirdiği temaslar, Yunanistan ile Türkiye’nin, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum müzakerecilerle görüşme yönündeki öneriyi kabulü ve diğer konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anastasiadis konuşmasında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleştirdiği görüşmelere değinerek, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik uluslararası büyük bir ilginin varlığını gözlemlediğini ;ancak en önemli unsurun kendi tezleri ve niyetlerinin anlaşılması olduğunu iddia etti.

Anastasiadis, ABD’deki temasları sırasında, müzakerelerin başlama tarihinin, müzakerelerin net içerikle ve hedeflerle iyi hazırlanmış şekilde başlaması kadar önemli olmadığı görüşünü ortaya koyduğunu belirtti.

MARAŞ ÖNERİSİ

Temasları sırasında Kıbrıs Rum tarafının kapalı bölge Maraş konusundaki önerisini de gündeme getirdiğini ifade eden Rum lider, 39 yıldır kapalı olan Maraş’ın altyapısının yeniden inşasının yeni iş alanları yaratacağını ve ülkenin ekonomisine ivme kazandıracağını aktardı. Anastasiadis, diğer bir açıdan bakıldığında da Maraş’ın yeniden inşasının Kıbrıslı Rumları ve Kıbrıslı Türkleri daha da yakınlaştıracağını öne sürdü.

Anastasidis, Türkiye’nin Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisiyle görüşmeyi kabul etmesini memnunlukla karşıladığını belirterek, bu önerinin Yunan hükümetiyle tam bir işbirliği ve uzlaşı içerisinde yapıldığını ifade etti.

ÇÖZÜMÜN ANAHTARI TÜRKİYE

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun “iki toplum arasındaki bir sorun olmadığını” iddia ederek “ülkemizi ayıran şey işgal ve devam eden istiladır, bu yüzden karşımızda müzakereci olarak sadece Kıbrıslı Türkler olmamalıdır. Çözümün anahtarı Türkiye’dedir.” şeklinde konuştu.

Yunanistan ve Türkiye’nin müzakerecilerle görüşmesinin herhangi bir üçlü, dörtlü yada çoklu konferansı hedeflemediğini belirten Anastasiadis, sıkı takvimler ve hakemliği kabul etmediklerini bir kez daha vurguladı.

Anastasiadis açıklamasının sonunda, Kıbrıs sorunu konusunda bundan sonra düzenli bilgilendirmede bulunacağını belirterek, Rum basın mensuplarının sorularını cevapladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.