Anadolu'nun en büyüğü

Anadolu'nun en büyüğü

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuara yurtiçi ve yurtdışından 300 bin ziyaretçi beklediklerini ifade ederek, “18 ülkeden bin 143 marka, 381 firma ve firma temsilcisi fuara katılacak” dedi

Bu yıl 13.sü düzenlenecek olan Tarım Fuarı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bugün açılıyor. 24-28 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuara yurtiçi ve yurtdışından 300 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Rixos Otel'de düzenlediği basın toplantısında fuarla ilgili bilgiler verdi. 2014 yılındaki fuara; 978 marka, 358 firma ve firma temsilcisinin katıldığını belirten Ersözlü, “Anadolu'nun en büyük fuar merkezine 46 ülke ve 75 farklı ilden gelen 203.121 ziyaretçi, Konya'da TÜYAP çatısı altında biraraya geldi. Bir yılı aşkın süredir devam eden satış-pazarlama faaliyetleri sonrasında Konya Tarım Fuarı bu yıl fuaye ile birlikte 7 ayrı salonda 66 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alan olmak üzere toplam 86 bin metrekarelik sergileme alanında, 18 ülkeden bin 143 marka, 381 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleştirilerek, 5 gün boyunca 50 ülke ve 75 ilden gelecek 300 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapılacaktır” dedi.

BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ GEZİ

Fuara, 120 binden fazla kişinin şehir dışından geleceğini kaydeden Ersözlü, “Büyükşehir Belediyesi de şehrin tanıtımına katkı sağlamak için şehir dışından gelen ziyaretçileri Mevlana Türbesi başta olmak üzere birçok birçok tarihi yerleri gezdirecek. Gezici otobüslerle yapılacak tanıtım gezileri ücretsiz olacak. Bu uygulama ilk defa bu yılki fuarda gerçekleşecek” diye konuştu.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Köklüsoy ise, Konya'nın tarım şehri olarak anılmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu bağlamda Uluslar arası fuarın Konya'da yapılıyor olması oldukça önemli. Tarım artık küresel ticarette önemli yer alıyor ve teknolojiyi takip etmek gerekiyor. Fuarlarla birlikte bu teknolojiyi çiftçinin ayağına getiriyoruz” diye konuştu.

Türkiye'deki tarım makineleri ihracatının yüzde 45'ini Konya'nın karşıladığını belirten Konya Sanayi Odası (KSO) Genel Sekreteri Sedat Taşkazan da, “Fuara da Başbakan'ın katılıyor olması yoğunluğu müthiş bir oranda artıracaktır. Geçen yıl 665 ikili görüşme gerçekleşti. Bu oranın bu yıl çok daha fazla artmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

HİBE DESTEĞİ KESİLDİ

TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, Konya'da tarım makineleri imalatının her geçen gün geliştiğini söyledi. Bu oranın Konya'da yüzde 60 olduğunu hatırlatan Önal, “Tarım hasadı bakımından da Türkiye, Avrupa'da birinci, dünyada 6.dır. Bunda makinelerdeki yenilenme itkili olmaktadır. Makine desteğine 2007 yılında yüzde 50 destek gelmişti. Alım gücü düşük olanlar için bu hibe desteği cansuyu oldu. Ancak bu yıl hibe desteği sona erdi. Desteğin tekrar devam etmesini bekliyoruz. Faiz desteği de yüzde 50. Bunun yüzde 100'e çıkmasını bekliyoruz. Artık kar topunu çevirmeye başladık. Almanya ve İtalya fuar bakımından dünyada ilk 2'de neden Türkiye 3. sırada yer almasın. Fuara bazı firmalara salonda yer verilemedi. Salonlara ilave yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş da şunları söyledi: “Fuar öncesi firmaların hazırlıklarını izledik. Büyük bir heyecan ve telaş var. Son teknoloji ile üretilen tarım makineleri ziyaretçilerini bekliyor. Salonda 2'den 6'ya yükseldi. Mesleki eğitim merkezi de açılıyor. Altyapı ile ilgili çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor.”

MEHMEK AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.