Anadolu Kavalalı İbrahim’e direnmedi

Anadolu Kavalalı İbrahim’e direnmedi

Doç. Dr. Nejdet Gök, Konya ve Adana’yı işgâle gelen Kavalalı İbrahim Paşa’ya karşı herhangi bir direnme ve çatışma olmadığı için işgâl ifadesi yerine istilâ demenin daha doğru söyledi

“Yaşayan Konya Hafızası” başlığı altında, Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi ve Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği ile birlikte her Cumartesi saat 15.00’de devam eden İkindi Sohbetleri’nde bu hafta Doç. Dr. Nejdet Gök, Kavalalı İbrahim Paşa’nın Konya İstilâsını anlattı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa, 1845’e kadar Osmanlı’nın başına açtığı gaile ile problem halindedir. Sultan Abdülmecid döneminde İstanbul’a gelerek Padişah ile görüşür ve bu hareketinden pişman olduğunu ifade edip Birinci Dünya Savaşına kadar Mısır Hidivliği veraset siyasetinin 156 yıl devam ettiğini belirten Doç. Dr. Nejdet Gök; Konya ve Adana’yı işgâle gelen Kavalalı İbrahim Paşa’ya karşı herhangi bir direnme ve çatışma olmadığı için işgâl ifadesi yerine istilâ demenin daha doğru olacağını; bu durumun da o dönemde Anadolu insanının Osmanlıya bakış açısı yönünden oldukça enteresan olduğunu söyledi.

Konya’nın Araplar semtinin Kavalalı İbrahim Paşa’nın ordularının geride kalan bakiyesi olabileceğinin altını çizen Gök, “Navari’de yanan donanmamızın yeniden inşası için Sultan İkinci Mahmud, devlet ricâli tarafından Amerika ile anlaşma yapmaya mecbur ediliyor. Fakat Amerika anlaşmaya uymuyor. İkinci Mahmud, kendisini anlaşmaya zorlayan devlet ricaline ‘Ben size demedim mi bu Frenk milleti sözünde durmaz diye!’ diyerek çıkışıyor” dedi. “Osmanlı’nın son iki yüz yılda klasik düşünceden çıkamaması sonunu getirmiştir. Üçüncü Selim’e kadar Osmanlı’nın herhangi bir ülkede Sefîri(Büyükelçi) yoktur. Üçüncü Selim’le birlikte dünyaya açılma, gelişmeleri takip etme Avrupa ve diğer ülkelerde sefaretler (büyükelçilikler) açma ve o ülkelerdeki gelişmeleri takip etme, rapor etme süreci başlıyor” diyen Doç. Dr. Nejdet Gök, bu sefaretlerin raporlarının da Osmanlı yönetimi tarafından çok da dikkate alınmadığını söyledi. Program sonunda Koyunoğlu Kütüphanesi ve Müze Müdürü Hasan Yaşar tarafından konuşmacı Doç. Dr. Nejdet Gök’e günün anısına hediye takdim edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.