Amerikan Otomotiv Yan Sanayi Devi Trw, İşçi Çıkaracak

Amerikan Otomotiv Yan Sanayi Devi Trw, İşçi Çıkaracak

Dünyaca ünlü Amerikan otomobil yan sanayi şirketi TRW Automotive’in, Avrupa’daki işletmelerinde işçi çıkaracağını ve maaş kesintisine gideceğini duyurması, çalışanları tedirgin etti.

Dünyaca ünlü Amerikan otomobil yan sanayi şirketi TRW Automotive’in, Avrupa’daki işletmelerinde işçi çıkaracağını ve maaş kesintisine gideceğini duyurması, çalışanları tedirgin etti.

TRW Almanya işletmelerinde çalışan işçiler tarafından düzenlenen mitinge Fransa’dan yüzlerce TRW çalışanı katılarak destek verdi.

Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaklaşık 10 bin işçi istihdam eden TRW, geçtiğimiz yıl Fransa’da bulunan işletmesini az kar ettiği gerekçesiyle kapatmıştı.

TRW geçtiğimiz yıl sonunda yine Gelsenkirchen şehrinde bulunan işletmesinde 150 işçinin işten çıkartılacağını duyurmuş, sendika ve işveren arasında varılan anlaşma sonunda bu sayı 65’e indirilmişti.

Geçtiğimiz ay Fransa’nın St. Leon Rot, Dijon şehrinde bulunan işletmenin de bu yıl sonuna kadar tamamen kapatılacağı duyuruldu.

TRW Krefeld işletmesinde çalışan işçilerden ise yüzde 25 oranında maaş kesintisi yapılmak isteniyor.

Bütün bu gelişmeler sonunda, TRW Avrupa işçi temsilcileri Neuss-Kaarst şehrinde bir araya gelerek bir durum değerlendirmesi yaptı.

Toplantıya TRW firmasının Avrupa üst düzey yöneticileri de katıldı. Görüşmelerin yapıldığı otel önünde, Fransa, Gelsenkirchen, Düsseldorf ve Krefeld işletmelerinde çalışan işçiler bir protesto gösterisi düzenledi.

TRW Avrupa İşçi Temsilcisi Erdal Tahta, işvereni sert bir dille eleştirerek, “TRW kârına kâr katmak istiyor, zarar etmediği halde kârını artırmak için ya işçi çıkartıyor ya da maaş kesintisine gitmek istiyor. Bununla da yetinmeyip işletmeyi ucuz ülkelere taşıyıp yüzlerce aileyi perişan ediyor. Bu gidişi engellemeliyiz.” dedi.

TRW Gelsenkirchen İşçi Temsilcisi Uğur Coşkun ise geçen yıl maaş kesintisine gidilmesine rağmen işçi çıkartıldığını hatırlattı ve “Bununla da yetinmeyen işveren bu yıl yine yüzde 14 oranında maaş kesintisine gitmek istiyor. İşçilerimiz çalıştığı halde sosyal yardım almak zorunda kalıyorlar. İşletme yeterince kâr etmediğini bu yüzden işçi ücretlerinde kesintiye gitmek istediğini duyurdu. Nereye kadar gidecek, artık bu gidişe hep birlikte dur dememiz gerekiyor.” diye konuştu.

Bütün işletmelerde sendika ve işveren arasında görüşmeler devam ediyor. İşçiler gerekirse iş bırakma eylemine gideceklerini söylüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.