Amatör’e profesyonel el

Amatör’e profesyonel el

Deplasmanla amatör lig oluşumu için düğmeye basıldı. TFF Yönetim Kurulu Üyesi Baykan, federasyonun futbol kulüplerinden alınan lisans giderlerinde önemli indirimler yaptığını söyledi

Türkiye Futbol Federasyonu, amatör futbolun gelişmesi ve futbolcuların hedeflerini artırması için uygulama ve mali konularda birtakım değişikliklere gidiyor. Futbol Federasyonu’nun Amatörlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan, yaptığı açıklamada, amatör futbola yönelik önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Federasyonun, amatör futbolun daha sağlıklı şartlara ulaşması için bütçe imkanları ölçüsünde yapılan tesis müracaatlarını değerlendirdiğini dile getiren Baykan, sentetik çim saha yapımı konusunda da imkanlar dahilinde yardımcı olmaya çalışacaklarını söyledi.

Gelecek sezondan itibaren özellikle profesyonel takımı olmayan illerin deplasmanlı müsabakalarla tanışacağını anlatan Baykan, “Federasyon, amatör futbolda radikal bir gelişmeye imza atarak deplasmanlı kriterli amatör lig oluşumu için düğmeye bastı. Önümüzdeki sezondan itibaren deplasmanlı profesyonel takımı olmayan iller, deplasmanlı diğer illerle karşılıklı müsabakalar yapma imkanı bulacak” diye konuştu. 

AMATÖR FUTBOLDAN ELDE EDİLEN GELİR, YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Amatör kulüplere yönelik ekonomik desteğin de artırıldığını ifade eden Baykan, kulüplerin kasasından çıkan esas giderlerde indirim yapıldığını belirtti. Federasyonun amatör futboldan elde ettiği gelirin, bu yıl ilk kez yüzde 50 oranında düştüğünü ifade eden Baykan, şunları kaydetti: “Futbol Federasyonu, son 2 yılda amatör futbol kulüplerinden alınan lisans giderlerinden önemli indirimler yaptı. Geçen sezon 2,5 milyon lira, bu sezon 1 milyon lira kulüplerimizin kasasından çıkan esas giderlerinden indirimler yaptı. Federasyon bütçesinden amatör futbolun gider ve gelirler kalemi vardır. Giderler görevli ücretleri, saha, hakem, gözlemci ücretleri gibi rakamlar federasyon bütçesinde bu yıl 15 milyona yakın rakam oluşturuyor. Bu yıl çok büyük indirimlere gidildi. Yaklaşık 7 milyon lira civarında da gelir kalemi vardır. Bunun ağırlığını da transfer yapan kulüplerden alınan gelirler oluşturuyor. Futbol Federasyonu’nun amatör futbolla ilgili giderlerinin, gelirlerine oranla yüzde 50’ye ilk defa bu sezon düştüğünü görüyoruz.”

AMATÖR FUTBOLUN OYNANDIĞI SAHALAR

Baykan, Türkiye’de amatör futbolun oynandığı birçok sahanın, Avrupa’daki bazı milli takım maçlarının yapıldığı sahalardan daha iyi konumda olduğunu belirterek, “Bizim birçok kentimizde futbol oynanan ortam, Bosna Hersek’te milli maç yaptığımız stattan çok daha iyi. Bu anlamda sıkıntı yaşanan yerler de mutlaka vardır. Özellikle yerel yönetimlerin spor anlamında ağırlıklarını artırmasıyla, süratle kasabalara kadar, ilçelere kadar sentetik çim sahaların birkaç yıl içinde tüm Türkiye’de tamamlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

SÜPER LİG’E AVRUPALI FUTBOLCU

Amatör futbola yapılan yatırımın, amatör futbolcunun profesyoneldeki hedeflerini artırmasına da yansıyacağını dile getiren Baykan, “Şöyle bir gerçek var. Özellikle Süper Lig’deki takımlarımızın ağırlığını Avrupa’dan gelen futbolcular oluşturmaya başladı” dedi. Bunun 3. Lig’deki takım sayısının 150’den 50’ye düşmesinden kaynaklandığını belirten Baykan, “Amatör futbolcunun vitrini olan 3. Lig’deki takım sayısının yıllara oranla azalması, amatör futbolcu, hakem ve antrenörlerin hedefleri konusunda sıkıntı yarattı. Deplasmanlı Kriterli Amatör Lig, birkaç yıl içinde bu konuda çok büyük görevi yerine getirecek. Çok önemli bir yatırım” diye konuştu.

YENİ YAPILANMA AMATÖR OLACAK

TFF 3. Lig’deki takım sayısının vergi, sigorta, stopaj borçları, futbolcu ve antrenörlere olan borçların çıkmaza girmesi nedeniyle azaldığını kaydeden Baykan, “Yeni yapılanma amatör olacak. Deplasmanlı birtakım kriterler taşıyan amatör ligler oluşacak. Amatör liglerden 3. Lig’e çıkmak için hedef koyan 160 kadar kulübümüz 3-4 veya 5 deplasmanlı, 5 ili kapsayan gruplar oluşturacaklar. Mücadele amatörce ama deplasmanı hisseden futbolcuların, antrenörlerin, kendisine daha fazla hedef koymasını hissettiren bir yapı oluşacaktır” dedi. Amatör futbolun gönüllü olduğunu ve yöneticilerin mahalledeki gençlerin futbol oynaması için biraraya geldiklerini anımsatan Baykan, “Gönüllülük esasına dayanan işlerde de en büyük örneği amatör kulüp yöneticilerimiz sergilemektedir. Bizler üstümüze düşeni yaparız ama fazlasıyla o kahramanlar her türlü imkanı bulurlar, üretirler takımlarını sahaya çıkartırlar” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.