Altın yükselişe geçiyor

Altın yükselişe geçiyor

Geçtiğimiz hafta içerisinde düşüşe geçen ve piyasalarda bulunmayan altın bu günlerde eski fiyatını yakalamaya başladı.

Altının fiyatlarında yaşanan düşüş durulmaya başladı. Yaşanan düşüş sonrası 80 TL'ye kadar düşen altının gramının bu günlerde 83 TL'yi yakalayarak normal seyrine ulaşmaya başladığı ve daha fazla yükseleceği belirtiliyor

Geçtiğimiz günlerde altının gramının 80 TL'ye kadar düşmesi dolayısı ile darphanenin altına olan talebi karşılayamayıp mesai yapmak zorunda kaldığı haberlerde yer aldı. Darphanenin yıl başından bu yana 34,5 ton Cumhuriyet altını verdiği, 2013 yılı Nisan ayı içerisinde ise ilk 15 günde 5,4 ton Cumhuriyet altını talebi olduğu, bu talebin darphane tarihinde bir ilk olduğu açıklanmıştı. Altına olan bu talep fiyatların tekrar yükselmesine ve normal seyrine doğru yaklaşmasına neden oldu. Altında yaşanan bu hareketlenmenin son durumunu Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Genel Sekreteri ve Göçülü Sarraf'ın Sahibi İsmail Karagöz'den öğrendik. Altındaki düşüşten dolayı oluşan talep sonunda tekrar yükselmeye başladığını belirten Karagöz, oluşan talebin altının yükselmesinde etkili olduğunu söyledi. Karagöz, “Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın satarım' tehdidi ile başlayan altındaki düşünün seyri şu anda durmuş sayılır. Altında geçtiğimiz haftalarda ciddi anlamda düşüş yaşadık. Onsu bin 600 dolar seviyelerinden bir anda bin 320 dolar seviyelerine kadar düşmüştü. Bu düşüşten yararlanmak isteyen vatandaşlar da, altına olan talebi artırdı. Çok yoğun olan bu talep sonrasında altın tekrar yükselişe geçti. Onsu şu anda bin 450 dolara kadar geldi. Gramda ise, 90 TL'lerden 80 TL'lere kadar düştü. Bu günlerde ise 83 TL civarlarında seyrediyor” dedi.

'KIRILMA NOKTASINI YAKALARSA DAHA DA DÜŞER'

Altına olan talebin fiyatlardaki düşüşü engellediğini dile getiren Karagöz, bu fırsattan yararlanmak isteyen yatırımcıların altın aldıklarını söyleyerek, bu yatırımcıların kazançlı çıkmalarını istediklerini belirtti. Kırılma noktasını yakalayan altının daha fazla düşebileceğini ifade eden İsmail Karagöz, “Atının kırılma noktası denen bir noktası var. Onsunun bin 300 dolar ile bin 280 dolar civarlarındaki alt nokta oluşturması altını yukarı itti. Bu iki noktayı görürse, daha çok düşeceği yönünde beklentiler olabiliyor” diye konuştu. Çeyrek altında yaşanan sıkıntının ortadan kalktığını da dile getiren Karagöz, “Geçen hafta içerisinde devletin darphanesi, oluşan altın talebine karşılık altın yetiştiremedi. Şu anda normal rutine biniyor gibi bir hava var. Altının düşüşünde altına yatırım yapanlar kazanç sağlayacaklardır” ifadelerini kullandı.

DÜĞÜNLER FİYATLARI FAZLA ETKİLEMEZ

Yaşancak olan yükselişte yaz aylarındaki düğünlerin fazla etkisinin olmadığını belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Genel Sekreteri İsmail Karagöz, “Düğün mevsiminin yaklaşması, altındaki inişli çıkışlı grafikleri etkilemez. Bu grafikler ve fiyatlar dünyada gelişen finans kaynaklarının yaratmış olduğu bir şey. Ama yaz aylarında işlerin daha fazla olacağını ve piyasadaki canlılığın artacağını düşünüyoruz” dedi. Altın piyasasındaki son durum ile ilgili olarak da bilgi veren Karagöz şunları söyledi: “En büyük sıkıntı olan çeyrek altın sıkıntısı şu anda çözüldü, esnaf arkadaşlarımız da çeyrek altın var. 140 TL'ye kadar düşmüş olan çeyrek altın şu anda, 155 TL seyrini yakaladı. Bilezik de, 79 TL'ye kadar düşmüştü, şu anda o da 83 TL'ye kadar yükselme gösterdi. Altının bu hali ile düşük olduğunu düşünüyoruz ve yatırımcıların hala altını değerlendirmesini istiyoruz.”

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.