Altın yükselecek mi yoksa düşecek mi?

Altın yükselecek mi yoksa düşecek mi?

Analistler son 30 yılın en sert düşüşünü yaşayan altın fiyatlarının geleceğiyle ilgili farklı görüşlere sahip. Kimisi 'yükseliş' kimisi tekrar 'düşüş' bekliyor...

Nerdeyse son bir haftadır altınla yatıp altınla kalkıyoruz, özellikle 'yastık altındaki' altınlara daha bir dikkatli bakıyoruz... Son 30 yılın en sert düşüşünü yaşayan, büyük yatırımcılara milyon dolarlar kaybettiren, tüketiciyi kuyumcuda 'çeyrek altın' kuruğuna sokan 'altın oyunu'nda şimdi ne olacak? Herkes bu sorunun cevabını merak ederken, işin uzmanları bile 'işin' içinden çıkamaz halde... "Altın tarihi düşüş yaşadıktan sonra hafif yükseliyor ancak bundan sonra ne olacak?" Soru bu ancak analistler bu soruya farklı yanıtlar veriyor.

'ARTIK ESKİ SEVİYELERİ GÖRMEZ'

Altın araştırmalarıyla bilinen finansal danışmanlık şirketi Macquarie Securities’in Asya Başanalisti Andrew Dale, CNBC’ye yaptığı açıklamada, altının önümüzdeki dönemde 1,400 doların üzerine çıkacağını düşünmediklerini ifade etti. Dale, “Altın yatırımlarını destekleyen unsurlar şu anda baskı altında ve mevcut durumda altının eski seviyelerine dönmesini beklemek için mantıklı bir neden yok” dedi.

Dale, altındaki zayıflığın temel nedenleri olarak ABD’de enflasyon söylentileri, yine ABD borsalarının yaşadığı güçlü yükselişi ve varlık yatırım fonlarından gelen satışları gösterdi.

'12 YIL SONRA YÖN DEĞİŞTİRDİ'

Yatırım şirketi Intelligent Investor'un değerli metaller analisti Gaurav Sodhi ise, 12 yıldır altında devam eden alıcılı seyrin artık yön değiştirdiğini kısa vadede eski günlere geri dönüş beklemediklerini ifade etti.

'DÜŞMEYE DEVAM EDECEK'

Sodhi, “Bugün altının onsunda görülen yükseliş sadece küçük bir sıçrama. Altın önümüzdeki dönemde düşmeye devam edecek” diye konuştu. Sodhi geçen hafta Güney Kıbrıs Merkez Bankası’nın rezervlerinden altın satma ihtimalinin diğer ülkelere de sıçrama tehlikesinin altında düşüşü tetiklediğini ifade etti.

'YÜKSELECEK' DİYENLER DE VAR

Altın fiyatlarının yükseleceğini düşünenler de var. HSBC’nin araştırmasına göre, önümüzdeki dönemde Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden talebin artması ve daha fazla altın madeni inşa ederek emtianın üretim maliyetinin azaltılmaya çalışılması, altında fiyatları yukarı çekecek. Araştırmada, “Yatırımcıları yeniden altında alıcı konuma gelmeye ikna etmek uzun sürebilir. Ancak biz altında satışın bir yerden sonra duracağını ve makroekonomideki pozitif gelişmelere bağlı olarak uzun vadede altın fiyatlarında bir yükseliş yaşanacağına inanıyoruz” ifadesine yer verildi.

'1.500 SEVİYESİNİ GÖRÜR'

ABD’li banka Merrill Lynch’in analistleri de Euro Bölgesi’nde Portekiz ya da Yunanistan’dan altın satışı ihtimalinin oldukça düşük olduğunu, bu yüzden uzun vadede altında yükseliş beklediklerini belirtti. Analistler altında yılın ikinci yarısında 1.500 dolar seviyesinin görülebileceğine de işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.