Almanya’nın İhracatı İlk Kez Aylık 100 Milyar Euro’yu Geçti

Almanya’nın İhracatı İlk Kez Aylık 100 Milyar Euro’yu Geçti

Almanya’nın ihracatı ilk kez aylık 100 milyar Euro’yu aştı. Temmuz ayı ihracat raporuna göre Almanya söz konusu ay içinde yurtdışına toplam 101 milyar Euro’luk ihracat gerçekleştirdi. Bir ay içinde yurtdışına 100 milyar Euro’luk...

Almanya’nın ihracatı ilk kez aylık 100 milyar Euro’yu aştı. Temmuz ayı ihracat raporuna göre Almanya söz konusu ay içinde yurtdışına toplam 101 milyar Euro’luk ihracat gerçekleştirdi. Bir ay içinde yurtdışına 100 milyar Euro’luk ürün ihracatı ise ilk kez gerçekleşiyor. Almanya’nın ihracatını zirveye taşıyan en önemli kalem ise otomotiv endüstrisi oldu. Uzmanlar, Almanya’nın ihraç artışının Ukrayna krizine ve buna karşılık Rusya’ya ekonomik yaptırımlara rağmen gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Aktüel ihracat rakamlarını Federal İstatistik Dairesi açıkladı. Buna göre Temmuz ayında ihracat toplamda 101 milyar Euro’ya ulaşarak, ihracattan elde edilen vergi oranı da geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 8,5 oranında arttı. İhracatın artışında özellikle otomotiv sektörünün payının büyük olduğunu bildiren bir istatistikçi, “Bir aylık rakamlarda bu bir ihracat rekorudur.” dedi. Uzmanlar Almanya’nın dış ticaret fazlasında da artış gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Almanya’da ihracat ile ithalat arasındaki fark, yani tış ticaret fazlası ise 23,4 milyar Euro ile yeni bir rekora ulaştı.

Ancak uzmanlar Temmuz’daki bu artışta yaz tatilinin geç başlamasının da etkili olduğuna dikkat çekiyor. Almanya’nın ihracatında en fazla, Avrupa Birliği’ne (AB) dahil olup Euro bölgesi dışındaki bölgelere yapılan satışlarda artış olduğu bildiriliyor. İngiltere, Polonya gibi ülkelerin de içinde olduğu Euro bölgesi dışındaki AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 16’ya dayandı. İstatistikler göre AB ülkelerine ihracat yüzde 6.2, AB dışındaki ülkelere ihracat ise yüzde 7,2 oranında arttı.

Temmuz ayı rakamına göre ihracattaki aylık artış ise yüzde 4,7 oranında oldu. Bu rakam ise 2012 yılının Mayıs ayından sonraki en fazla artış anlamına geliyor. Öte yandan ithalat da sürpriz yaptı. İthalatta da yüzde 1,8 fazla artış gerçekleşti. Uzmanların en çok sevindiren şey ise Ukrayna krizi ve Rusya’ya ekonomik yaptırımlar nedeniyle korkulanın başa gelmemesi Bilindiği gibi Ukrayna krizinden sonra AB ile Rusya karşılıklı yaptırımlar uyguluyor. Uzmanlar bunun dış ticarette en azından şu ana kadar pek de olumsuz etkisini göstermediğine işaret ediyor.

Ancak AB ülkeleri Rusya’ya karşı içinde bulunduğumuz günlerde yeni yaptırımları devreye sokmak istiyor. Rusya da karşı önlemler alacağını açıklamıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.