Almanya'da 'Zengin Hukuku' Tartışması Büyüyor

Almanya'da 'Zengin Hukuku' Tartışması Büyüyor

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone hakkında rüşvet verdiği iddiasıyla açılan davanın 100 milyon dolar ödenmesi karşılığında düşürülmesi sonrası başlayan ‘cebe göre hukuk’ tartışması sürüyor. Münih Eyalet Mahkemesi’nde...

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone hakkında rüşvet verdiği iddiasıyla açılan davanın 100 milyon dolar ödenmesi karşılığında düşürülmesi sonrası başlayan ‘cebe göre hukuk’ tartışması sürüyor. Münih Eyalet Mahkemesi’nde açılan dava ceza mahkemesi kanunun 153a paragrafı gereğince, sanığın mal varlığına göre belirlenen miktar karşılığında düşürülmüştü.

Nisan ayı sonundan beri yargılanan 83 yaşındaki Ecclstone’un Formula 1 yarışlarında daha fazla söz sahibi olmak için Bayern LB bankasının eski Yönetim Kurulu Başkanı Gerhard Gribkowky’ye bankanın Formula 1 hisselerini kendi istediği birisine satması için 44 milyon Euro rüşvet verdiği iddia edilmişti. Gribkowky, iki yıl önce yargılandığı ve 8,5 yıl hapis cezası aldığı mahkemede Ecclestone’dan 44 milyon dolar aldığını itiraf etmişti. Davanın düşürülmesinin gündeme gelmesinden bu yana ‘parayı bastıran hapisten kurtulur mu?’ tartışması devam ediyor.

Federal Adalet Bakanlığı’nın bir sözcüsü ise bunun tek bir olaydan ibaret olmadığını, her yıl on binlerce sanığın aynı kanundaki aynı paragraftan yararlandığına dikkat çekti. Ceza Mahkemesi kanunun 257c paragrafına göre bir sanık suçlu olarak hüküm giyiyor, ancak önceden yapılan anlaşma gereğince para karşılığında daha az ceza alıyor. Ecclstone ise para ödemiş oldu, ancak suçlandığı konudan da aklanmış oldu. 40 yıldır yürürlükte olan 153a paragrafı gereğince örneğin 2003 yılında 126 bin 174 dava düşmüş. Adalet Bakanlığı’nın sözcüsü ise 2012 yılında düşen dava sayısının 60 bin olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre davanın düşmesi için anlaşma sağlanan miktar sanığın mal varlığına göre belirleniyor. Eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ise bu anlaşmayı ‘yüzsüzlük’ olarak nitelendirerek, yasa koyucuların bundan sonra yapılacak anlaşmaların çerçevesinin daha net belirlenmesini talep etmişti. Bakanlık sözcüsü ise bireysel olaydan genel bir değişikliğe gitme tartışmasının yanlış olacağını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.