Almanya'da Yabancılar Dairesi Soğuk Yüzünü Yumuşatacak

Almanya'da Yabancılar Dairesi Soğuk Yüzünü Yumuşatacak

Yaşlanan nüfus ve istihdam piyasasındaki açığı kapatmak için kalifiye göçmen çekmek isteyen Almanya’da yabancıların işlemleriyle ilgilenen Yabancılar Dairesi değişime gidecek.

Yaşlanan nüfus ve istihdam piyasasındaki açığı kapatmak için kalifiye göçmen çekmek isteyen Almanya’da yabancıların işlemleriyle ilgilenen Yabancılar Dairesi değişime gidecek. Kalifiye yabancılar için bir türlü cazip hale gelemeyen Almanya’da on eyalette başlatılan pilot projeyle göçmenlerin ilk uğradıkları yer olan Yabancılar Dairesi Almanya’nın sıcak yüzünü gösterecek.

Almanya’ya gelen yabancıların ilk uğradığı yer olan Yabancılar Dairesi bugüne kadar ki soğuk ve sert yüzünü yumuşatmaya hazırlanıyor. Savunma mekanizması gibi çalıştığı yönünde eleştiriler alan bu kurumlar bundan böyle ülkede hüsnü kabul kültürünün yaşandığı yerler olacak.

Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) başlattığı “Yabancılar Dairesi: Hüsnü Kabul Yerleri” başlıklı model projeyle iki yıl boyunca on eyalette bulunan on yabancılar dairesi başka ülkelerden gelen göçmenlere Almanya’nın sıcak yüzünü gösterecek. BAMF Başkanı Dr. Manfred Schmidt,“Almanya göçmenler için uzun yıllar heyecanlı ve sevilerek çalışılan ve yaşanılan yer olmak istiyorsa, hüsnü kabul ve tanıma kültürünün gösterildiği yer olmalı” dedi.

Schmidt, bu kurumların Almanya’ya gelen insanların ilk uğradıkları yer olduğunu, dolayısıyla da bu insanlara hüsnü kabulün gösterileceği önemli kurumlar olduğunu ifade etti. İki yıllık model proje kapsamında Yabancılar Dairesi çalışanlarına çok kültürlülük eğitimi verilecek ve yerel uyum kurumlarıyla işbirliğine gidilecek.

Günlük çalışma sistemi, işlem yaptırmaya gelen insanlara kolay gelecek şekilde organize edilecek. Bu ay başlatılan projeye Baden- Württemberg eyaletinden (BW) Bietigheim-Bissingen, Bavyera’dan Deggendorf, Brandenburg’dan Postdam, Hessen’den Wetteraukreis, Kuzey Ren Vestfalya’dan (KRV) Essen, Rheindland-Pfalz’dan Mainz, Saksonya’dan Chemnitz, Sachsen-Anhalt’dan Magdeburg, Schleswig-Holstein’dan Kiel ve Thüringen’den Weimar’ın Yabancılar Dairesi katılıyor.

Projeyi iki yıl sonra başarılı bir şekilde tamamlayan kurumlar, ilerleyen yıllarda diğer yabancılar dairelerine tecrübelerini aktaracak ve bu çalışmalar yazılı hale getirilip paylaşılacak. 2012 yılının ağustos ayında ülkeye yabancı kalifiye göçmen çekmek için ‘Mavi Kart’ uygulaması başlatan Almanya, kalifiye göçmenler için cazip ülke haline gelememenin sıkıntısını yaşıyor.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.