Almanya'da Koalisyon Görüşmesinde Türkiye Anlaşmazlığı

Almanya'da Koalisyon Görüşmesinde Türkiye Anlaşmazlığı

Almanya'da ış politika konusunu görüşmek için bir araya gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda anlaşamadı.

Almanya'da ış politika konusunu görüşmek için bir araya gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda anlaşamadı.

"Devam eden bir süreç pazarlık yapılamaz." sözlerine rağmen SPD ve Birlik Partileri Türkiye’nin AB üyeliğini görüştü. SPD, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklerken Birlik partileri karşı çıkıyor.

Dış politikayı görüşen SPD’li ve CDU/CSU’lu politikacılar, Türkiye konusunda ortak bir metin üzerinde anlaşamadılar. Kulislerde partilerin 2005 yılında anlaştıkları metin üzerinde ortak karara varacakları bilgisi dolaşıyor. SPD ve CDU’nun 2005’te kurdukları büyük koalisyonda Türkiye’nin AB üyeliği için “Türkiye’nin AB üyeliğin hedefi Türkiye’nin tanınmasıdır. Eğer müzakerelerin sonunda AB’nin Türkiye’nin üyeliğini hazmetme kapasitesi olmazsa veya Türkiye hazır olmazsa ayrıcalıklı ortaklık durumu gündeme gelir.” kararına varılmıştı. Başbakan Angela Merkel, ahde vefa gereği Türkiye’nin üyelik müzakerelerine karşı çıkmasa da partisi CDU’nun hükümet programında Türkiye ile ayrıcalıklı ortaklık fikrinden de vazgeçip stratejik işbirliği önermesi dikkat çekmişti.

BAĞIŞ: TÜRKİYE’NİN AB ÜYESİ OLMASINI İSTEYECEKLER

Öte yandan AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin üyeliğine AB'nin de ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Alman Die Zeit gazetesine konuşan Egemen Bağış, “Ekonomimiz geçen on sene içinde ortalama yüzde altı büyüdü. Bu Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde. Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının çok büyük bölümü Türkiye’nin kuzeyinde, doğusunda veya güneyinde. Eğer Türkiye ile işbirliği yapılmayacaksa Avrupa Birliği’nin iki alternatifi var: Ya Rusya ile işbirliği yapacak, ya da tamamen yenilenebilir enerjiye geçecek. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne duyduğu ihtiyaç kadar Avrupa Birliği'nin de Türkiye’ye ihtiyacı var." dedi. Egemen Bağış Avrupa Birliği’ndeki olumsuz tavır nedeniyle Türkiye’de Avrupa Birliği’ni savunmanın kolay olmadığını da söyledi. Kendisinin günün birinde Türkiye’nin üye olacağına inandığını da söyleyen Egemen Bağış, “Ancak üye olmamamız da dünyanın sonu olmaz. Bizim için süreç üyelikten daha önemli." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.