Almanya'da Koalisyon Görüşmeleri Çetin Geçecek

Almanya'da Koalisyon Görüşmeleri Çetin Geçecek

Genel seçimlerin galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), koalisyon görüşmeleri yapmak üzere Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile irtibata geçti.

Genel seçimlerin galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), koalisyon görüşmeleri yapmak üzere Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile irtibata geçti. Olası Büyük Koalisyon için Cuma günü yapılacak görüşmeye SPD’den Peer Steinbrück, Genel Başkan Sigmar Gabriel, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft, Hamburg Başbakanı Olaf Scholz, Genel Sekreter Andrea Nahles ve Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier katılacak.

Birlik Partileri’nde ise isimler resmi olarak açıklanmadı. Ancak Başbakan Angela Merkel’e görüşmelerde CDU’dan Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla, Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Genel Sekreter Hermann Gröhe, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Hessen Başbakanı Volker Bouffier ile Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich’in eşlik etmesi bekleniyor. CSU’dan ise kimlerin katılacağı henüz belli değil.

Birlik Partileri, SPD ile görüşme yaptıktan sonra Yeşiller ile görüşeceğini açıkladı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Henüz görüşmeler için davetiye gelmedi, gelirse davete icabet ederiz.” dedi.

Hem SPD ve hem Yeşiller’le yapılacak koalisyon görüşmelerinde Birlik Partileri’ni zorlayacak konuların başında yüksek gelirlilerin vergilerinin arttırılması geliyor.

Henüz görüşmeler başlamadan CSU Başkanı Horst Seehofer, “Benim olduğum yerde vergi artırımı olmaz. Bu da benim sözüm olsun.” diyerek görüşmelerin zor geçeceği sinyalini verdi. SPD ve Yeşiller ise parti programlarında vergi artırımını talep etmişti. Özdemir de bu konuyu hatırlatarak, “Görüşmelerde programımız temel alınacak.” dedi. SPD Genel Sekreteri Nahles’e göre hükümet kurma süreci önümüzdeki senenin başına kadar sürebilir.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, siyasi partilerin liderlerini Bellevue Sarayı’na görüşmeye davet etti. Koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanacak olursa ve Birlik Partileri azınlık hükümeti kurmayı reddederse seçimlerin yenilenmesi, bu durumda da Gauck’un devreye girmesi gerekecek. Cumhurbaşkanı ile parti liderleri arasındaki görüşmelerde hükümet kurma aşamasıyla ilgili konuların ele alınacağı tahmin ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.