Almanya'da Kiralık Konut Sıkıntısına Çözüm Aranıyor

Almanya'da Kiralık Konut Sıkıntısına Çözüm Aranıyor

Almanya’da büyük şehirlerde artan nüfus yoğunluğu, hanelerin küçülmesi, küçük ailelerin çoğalması, konutların büro ve işyeri olarak kiralanması nedeniyle boş konut sayısı her geçen gün azalıyor.

Almanya’da büyük şehirlerde artan nüfus yoğunluğu, hanelerin küçülmesi, küçük ailelerin çoğalması, konutların büro ve işyeri olarak kiralanması nedeniyle boş konut sayısı her geçen gün azalıyor. Azalan boş konut sayısı nedeniyle ülkede kira fiyatları her geçen gün hızla yükseliyor.

Mevcut konut açığının 100 bini aştığı Almanya’da yaşanabilir durumda uygun kiralık ev bulmak her geçen gün zorlaşıyor. 2017 yılında kiralık konut açığının 400 bine çıkacağı belirtilirken metropol kentler Hamburg, Münih, Berlin’in yanı sıra Rhein Main bölgesi ve Stuttgart kentinde kiralık ev bulmak büyük sorun oluşturuyor.

EYALET HÜKÜMETİNDEN ÖNLEM PAKETİ

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde (BW) gün geçtikçe büyüyen konut sorununa hükümet el attı. Önceki gün eyalet meclisinde de gündem olan konu ile ilgili eyalet hükümeti yeni düzenlemeler ve önlem paketi hazırladığını duyurdu. Meclis’te detaylı olarak masaya yatırılan uygun kiralı konut sıkıntısının büyük şehirler ve özellikle üniversite şehirlerinde çok ciddi olarak hissedilmeye başlandığı dile getirildi.

KONUTLARIN İŞ YERİ OLARAK KİRALANMASI BÜYÜK SORUN

Konut sorununu çözmede yerel idarelere desteğin önce çıktığı önlem paketinin bu yıl içerisinde uygulamaya konulması planlanıyor. Yeni düzenlemelerle özellikle daha yüksek kira gelirleri olduğundan dolayı konutların büro ve işyeri olarak kiralanmasının önüne geçilmek isteniyor.

TOPLUMA KAZANDIRILACAK KONUTLAR

BW Başbakanı Winfried Kretschmann, büyük şehirlerdeki konut sıkıntısı dolayısıyla artan kiralara değinerek buna karşı önlemler almak istediklerini belirtti. Kretschmann, “Normal bir gelir düzeyi olan vatandaşlarımızın da bu konut paketi ile büyük şehirlerde uygun kiralı konut bulmasını arzuluyoruz. Yapılan yeni düzenlemelerle birçok konutun büroya dönüştürülmesini önlemek ve bu sayede konutları topluma kazandırmak istiyoruz.” diyerek kentsel dönüşümün yerel idarelerin inisiyatifleri doğrultusunda yapılabileceğine dikkat çekti.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Konut piyasasındaki sıkıntılara değinen Eyalet Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, “Özellikle kentsel alanlarda, uygun fiyata konut bulmak giderek daha zor hale geliyor. Konut eksikliği ve artan kiralarla mücadele, ancak yerel idarelerle, belediyelerle birlikte olabilir. Sosyal konut piyasasını şekillendirmeliyiz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.