Almanya'da Hükümet Ortakları Arasında Işid Anlaşmazlığı

Almanya'da Hükümet Ortakları Arasında Işid Anlaşmazlığı

Sözde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütünün Suriye ve Irak’ta estirdiği terör, Almanya’nın gündemini de meşgul etmeye devam ediyor.Özellikle Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında IŞİD teröristleri...

Sözde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütünün Suriye ve Irak’ta estirdiği terör, Almanya’nın gündemini de meşgul etmeye devam ediyor.

Özellikle Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında IŞİD teröristleri konusunda nasıl bir tavır takınılacağı konusu tartışmalara yol açtı.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) IŞİD’çilere karşı daha sert bir tavır takınılmasını istedi. Bild gazetesine konuşan Hermann, "Almanya yabancı aşırı örgütlerin savaş alanı olmamalı. Yabancı uyruklu İslamcılar Almanya’ya girişte engellenmeli veya Almanya’da bulunuyorlarsa sınır dışı edilmeli. Eğer şu an yürürlükte olan yasalarımız bu konuda elimizi kolumuzu bağlıyorsa yasalarımız değiştirilmeli." dedi.

SPD’den Ralf Stegner ise Almanya’daki yasaların aşırılar ile mücadelede yeterli olduğunu söyledi. Aynı zamanda SPD Genel Başkan Yardımcısı olan Stegner Tagesspiegel am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamalarında, "Teröristleri destekleyenler daha sıkı takibat altına alınmalı. Ancak bunun için yasa değişikliğine gerek yok. Bu mücadele için gerekli ne varsa hepsi aslında ceza yasalarımızda mevcut." dedi.

Eski Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı ve CDU’nun eyaletteki lideri Armin Laschet ise WDR televizyonuna yaptığı açıklamalarında "İslamcı aşırıların Alman aşırı sağcı gruplar ile karışmaya başladığını" kaydederek, eyalet hükümetinin konuyu daha fazla ciddiye almasını istedi.

Laschet somut bir talepte de bulundu. ‘’Suriye’de ki savaşa karıştığını tespit ettiklerimizin Almanya’ya ayak basmamalarını sağlamalıyız.” diyen Laschet, aksi takdirde yarın öbür gün terörün Almanya’ya da gelebileceği uyarısında bulundu. Bazı özel durumlarda pasaportlara bile el koymak gerekebileceğine işaret eden siyasi, "Teröristler ile birlikte savaşan biri burada bulunma hakkını yitirir." dedi.

400 KİŞİ ALMANYA’DAN İŞİD’E KATILDI, 25’İ GERİ DÖNDÜ

Alman Anayasayı Koruma Teşkilatının bilgilerine göre bugüne kadar Almanya’dan 400’ün üzerinde kişi IŞİD örgütüne katılmak için Almanya’yı terk etti.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın bir sözcüsü örgüte katılımların devam ettiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca bölgede savaş tecrübesi edinmiş 25 kişinin tekrar Almanya’ya döndüğü bilgisi verildi.

Bu arada Federal Meclis’teki Dış Politika Komnisyonu Başkanı CDU’lu Norbert Röttgen federal hükümete Irak’tan daha fazla mülteci alma çağrısında bulundu.

Welt am Sonntag gazetesine konuşan Röttgen, "Hayatını kurtarmak için kaçan insanlara geçici olarak kapılarımızı açmalıyız." dedi. Röttgen imkan olduğu ölçüde Irak için de insani yardım yapılmasını da istedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin IŞİD’e karşı hava saldırıları devam ederken Almanya’da da bölgeye askeri yardım yapılması tartışılıyor. CDU dış politika uzmanı Karl-Georg Wellmann bölgedeki Kürtlere silah yapılmasını teklif etti.

Nortbert Röttgen ise bu teklife karşı çıktı. Yeşiller’in eşbaşkanı Cem Özdemir ise ABD’nin bölgedeki hava operasyonlarını ve kendilerini savunabilmeleri için Kürtlere silah yardımı yapmasını anlayışla karşıladığını belirtti.

Özdemir Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamasında, "Bölgede bin yıllardan beri devam eden Hıristiyan ve Yezidi varlığının sona erdirilmesine dünyadaki milletler topluluğu izin vermemeli." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.