Almanya'da Göçmen Vekiller Sayı Olarak Değil, Yaş Olarak Toplumu Yansıtıyor

Almanya'da Göçmen Vekiller Sayı Olarak Değil, Yaş Olarak Toplumu Yansıtıyor

Alman Federal Meclisi, 18. yasama döneminin ilk oturumunu bugün yapıyor. Meclis, Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller'den toplam 631 vekilden oluşuyor.

Alman Federal Meclisi, 18. yasama döneminin ilk oturumunu bugün yapıyor. Meclis, Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller'den toplam 631 vekilden oluşuyor. Almanya'da her beş kişiden birinin göçmen olduğu göz önünde bulundurulduğunda, meclisteki yüzde 5,4'lük göçmen oranı oldukça düşük. En en genç parlamenterin Türk olması ise şaşırtıcı değil.

Almanya'da Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), Büyük Koalisyon için pazarlıkları başlatma hazırlıklarını sürdürürken, Federal Meclis ise 18. Dönem'in ilk resmi oturumunu bugün yapıyor. Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 5'lik barajın altında kalmasıyla dört meclis grubundan oluşacak Federal Meclis'in ilk oturumunda başkan ve yardımcıları seçilecek, meclisin iç tüzüğü kabul edilecek. Milletvekillerinin en yaşlısı 77 yaşındaki Heinz Riesenhuber (CDU/CSU), bir önceki yasama döneminde olduğu gibi oturumun açılışını yaparak başkan seçilene kadar yönetecek. Seçimlerin galibi Birlik Partileri, meclis başkanlığına Norbert Lammert'i (CDU) yeniden aday gösterdi. Başkan yardımcılığına ise Birlik Partileri'nden Johannes Singhammer (CSU), Sol Parti'den Petra Pau ve Yeşiller'den Claudia Roth aday. Seçim prosedürlerinden sonra Federal Meclis'in yeni başkanı bir konuşma yaptıktan sonra Alman milli marşı okunarak oturum tamamlanacak.

Alman Federal Meclisi'nin, önceki yasama dönemlerine göre daha da renklendiği kesin. 17. Dönem'de göçmen sayısı 21 iken, bu sayı şimdi 34'e ulaştı. Ancak yüzde 5,4'e tekabül eden bu rakam toplumdaki yüzde 19'luk göçmen oranından oldukça düşük. Bu seçimlerde Türk vekillerin sayısının ikiye katlanarak 11'e çıkması dikkat çekici. Nitekim en yaşlısı 77 yaşında olan vekillerin en genci de bir Türk. Duisburg'dan doğrudan adaylığını koyarak meclise girmeyi başaran SPD'li Mahmut Özdemir henüz 26 yaşında.

Meclise ayrıca ilk Afrikalı iki vekil, Karamba Diaby (SPD) ve Charles M.Huber'de (CDU) renk katıyor. En çok göçmen vekil ise yüzde 11'le Sol Parti mensubu. En az göçmen vekil de CSU'da. Babası Mısır'dan gelen Alexander Radwan CSU'daki tek göçmen.

Vekillerin 224'ü Katolik, 220'si Protestan iken 85'i mezhepsiz. 91 vekil ise dini mensubiyetini açıklamadı. Müslümanım diyenlerin de sayısı arttı. Bir önceki mecliste üç kişi 'Müslümanım' derken, bu yasama döneminde ise dokuz Müslüman var. Cemile Yusuf ilk CDU'lu Müslüman vekil unvanına sahip.

Kadın vekillerin sayısı 229'a ulaşarak yüzde 36,3'le meclis tarihinin en yüksek oranını beraberinde getirdi. SPD'de 193 vekilin 81'i kadın. Yeşiller ve Sol Parti'de ise bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Birlik Partileri'nde ise 311 vekilin 75'i kadın. Böylece bu fraksiyon yüzde 24'le en az kadın oranına sahip.

Vekillerin mesleklerine gelince, 631 vekilin 149'u kamu alanında çalışanlar, 80'i avukat ve noter. Ayrıca sinema oyuncusu veya eski sporcular da mevcut. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.