Almanya'da 45 Yıldır İlk Defa Borçsuz Bütçe Hazırlandı

Almanya'da 45 Yıldır İlk Defa Borçsuz Bütçe Hazırlandı

Almanya'da federal hükümetin hazırladığı 2015 bütçesi Parlamento’da kabul edildi. Bu hafta muhalefetin yoğun eleştirisi altında Federal Meclis’te görüşülen bütçe 299,5 milyar Euro olarak kabul edildi. Almanya için tarihi öneme sahip...

Almanya'da federal hükümetin hazırladığı 2015 bütçesi Parlamento’da kabul edildi. Bu hafta muhalefetin yoğun eleştirisi altında Federal Meclis’te görüşülen bütçe 299,5 milyar Euro olarak kabul edildi.

Almanya için tarihi öneme sahip olan 2015 bütçesinde yeni borçlanmaya gidilmedi. 1969’dan beri ilk defa bütçenin yeni borç alınmadan yapıldığını söyleyen Başbakan Angela Merkel ve Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, “Bu tarihi bir başarı“ ifadelerini kullandılar. Hükümet bütçesi 2018 yılına kadar yeni borç yapmadan oluşturulacak.

Federal hükümetin, nesiller arası adaleti dikkati alacak bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Başbakan Merkel, sosyal, geleceğe yatırımı ihmal etmeyen, ekonomik kalkınmayı ve istihdamı destekleyen bir bütçe oluşturduklarını ifade etti. Almanya’da nüfusun yaşlandığını ve demografik değişimin olduğu bir süreçte harcamalarda disiplinin şart olduğunu belirten Merkel, hedeflerine ulaşmak için harcamalara dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. 1969’dan beri ilk defa yeni borç almadan oluşturulan tarihi başarının gelecek yıldan itibaren Almanya için olağan bir hal olacağını ifade eden Maliye Bakanı Schäuble, Almanya’nın bütçe disipliniyle Avrupa’ya örnek olduğunu vurguladı.

Federal hükümet, yeni bütçede eyaletlere 6 milyar Euro yardım yaparak, anaokulu, okul ve yüksekokullara daha fazla mali destek sağlanmasının yolunu açtı. Araştırmaya 3 milyar Euro ve yol, demir yollarına ek beş milyar Euro bütçe aktarıldı. Şehirlerin alt yapısı için 700 milyon Euro ve kalkınma yardımı için iki milyar Euro bütçe ayrıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.