Almanya Rekor Ticaret Fazlasına Doğru İlerliyor

Almanya Rekor Ticaret Fazlasına Doğru İlerliyor

İfo ekonomi enstitüsünün tahminlerine göre Almanya’nın 2014 için cari hesabı 280 milyar dolar olacak. İkinci sırada 230 milyar dolarla dünyanın ticaret ülkesi Çin olurken, Çin’in arkasından petrol ihracat eden ülke Suudi Arabistan’ın...

İfo ekonomi enstitüsünün tahminlerine göre Almanya’nın 2014 için cari hesabı 280 milyar dolar olacak. İkinci sırada 230 milyar dolarla dünyanın ticaret ülkesi Çin olurken, Çin’in arkasından petrol ihracat eden ülke Suudi Arabistan’ın takip etmesi bekleniyor.

ifo ekonomi uzmanı Steffen Henzel “Made in Germany” markalı mallar için çok güçlü talep olduğu için ticaret fazlası oluştuğunu ifade etti. Yapılan hesaplamalara göre Aralık'tan Temmuz ayına kadar Almanya ithalata kıyasla 130 milyar Euro daha fazla ihracat yapmış. Dolayısıyla toplam cari fazlalığın 2014 yılının sonuna kadar 200 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Henzel’e göre bu yeni bir rekor olacak.

Almanya’nın ticaret fazlası 2013 yılında 192 milyar Euro’ya ulaşırken, 2012 yılında 196 milyar Euro’yu bulmuştu. Bu seneki toplam cari fazlalık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 7,2'sine denk geliyor. Avrupa Komisyonu, cari fazlalığın yüzde 6'dan daha yüksek olmasını risk unsuru olarak görüyor. Almanya bu sınırı yıllardır aştığı için hem AB hem de ABD tarafından küresel finansal istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle eleştiri odağı haline gelmişti.

İfo enstitüsü de cari fazlalığı kritik olarak değerlendiriyor. Henzel, “Cari fazlalık çerçevesinde yurtdışında alacaklar ortaya çıkıyor.” derken uzun vadede çok fazla sermayenin yurtdışına bağlanmasının iyi bir iş modeli olmadığının altını çizdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.