Almanya Kalifiye Göçmenlere 'Hoş Geldiniz' Diyecek

Almanya Kalifiye Göçmenlere 'Hoş Geldiniz' Diyecek

Almanya'da kalifiye eleman açığı göçmenlerle kapatılmak isteniyor. Bunun için çalışmalarda bulunan yetkililer, gelecek göçmenlerin meslek eğitimini ve kalifiye eleman alımını tartışıyor. Bunlardan biri de politik faaliyetlerde bulunan...

Almanya'da kalifiye eleman açığı göçmenlerle kapatılmak isteniyor. Bunun için çalışmalarda bulunan yetkililer, gelecek göçmenlerin meslek eğitimini ve kalifiye eleman alımını tartışıyor. Bunlardan biri de politik faaliyetlerde bulunan Friedrich Ebert Vakfı. Uluslararası çalışmalarda bulunan vakıf, 'kalifiye eleman aranıyor, göçmenler hoşgeldiniz' konulu bir paneli de Hamburg’da düzenledi.

Panelde, Hamburg Aile ve Uyum Bakanı Detlef Scheele, İş Ajansı dış ülkeler kalifiye eleman yerleştirme merkezinden (ZAV) Florian Fellner, Hamburg Çalışma ve Yaşam kurumu yöneticisi Horst Hopmann konu hakkında bilgi verdi.

Bazı mesleklerde kalifiye eleman sıkıntısına çözümler aranırken, göçmenlerin nasıl bir eğitim alacakları, nelerle karşılaşacakları, meslek öğreniminden sonra ise göçmenlerin kalıcı olup olmamaları panelde ana konuları teşkil etti. Çalışan sayısının önümüzdeki yıllarda daha da az olma ihtimalini göz önünde tutan yetkililer, bunu çözebilmek için ise dış ülkelerden gelecek kalifiye elemanları ile göçmenlerin burada meslek yaparak bu açığın kapatmasını istiyor.

Ancak bu noktada yaşanan sıkıntıları Hamburg Uyum Bakanı Scheele dile getirdi ve "Avrupa Birliği ülkesinden gelecek kalifiye elemanları serbest giriş yaparken, AB dışı ülkelerden gelecek elemanlar sorunlar yaşayabiliyor." dedi. İş Ajansı’ndan Fellner de gelecek elemanların önceden Almanca bilgisi olması, geldiğinde de kurslar ile Almancayı geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra bazı proje kapsamında 3. dünya ülkelerinden yaşlı ve hasta bakıcı elemanları alınmak istendiğini belirten Fellner, dış ülke ortaklarıyla birlikte çalışıldığını, istekli adayların şans ve rizikoları da bilmeleri gerektiğini ifade etti.

Horst Hopmann ise bir Alman ile bir Türk'ün meslek ya da iş yeri başvurusunda önce isimlere bakıldığını, dolayısıyla bir Türk’ün daha az şansı olduğuna dikkat çekti. Hamburg'da bu konuda hareketliliğin olduğunu ancak yapılması gereken çok görevlerinin bulunduğunu söyleyen Hopmann, "Biz yuvarlak bir masada İş Ajansı, gümrük, sendikalar ve resmi kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Bizim burada kalıcı olmak isteyen göçmen kalifiye elemanlara ihtiyacımız var." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.