Almanya En Çok Teknisyen Ve Uzman İşçi Sıkıntısı Çekiyor

Almanya En Çok Teknisyen Ve Uzman İşçi Sıkıntısı Çekiyor

Ekonomik gücüyle Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi konumundaki Almanya’da, kalifiye eleman sıkıntısı alarm veriyor. Ülkede mevsim itibariyle 123 bin 500 civarında kalifiye eleman açığı yaşanırken, fazla değil 6 yıl sonra 2020 yılında...

Ekonomik gücüyle Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi konumundaki Almanya’da, kalifiye eleman sıkıntısı alarm veriyor. Ülkede mevsim itibariyle 123 bin 500 civarında kalifiye eleman açığı yaşanırken, fazla değil 6 yıl sonra 2020 yılında 1,3 milyonluk kalifiye elaman eksikliğinin Almanya’yı sıkıntıya sokabileceği bildiriliyor. Sonbahar itibariyle baş gösteren iş gücü açığında Almanya’nın en çok teknisyen, usta ve uzman işçi sıkıntısı çektiği ortaya çıktı.

Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotif ülkesi Almanya’da içinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi itibariyle kalifiye eleman sıkıntısı alarm veriyor. Ülkede, sadece bu sonbaharda 123 bin 500 civarında kalifiye eleman açığı baş gösterdi. Araştırmalar Almanya’nın fazla değil 6 yıl sonra, yani 2020 yılında 1 milyon 316 bin kalifiye eleman eksikliği yaşanacağını gösteriyor. Almanya’da baş gösteren kalifiye eleman sıkıntısının sanıldığı gibi sadece teknik alanlarla ilgili akademisyen sıkıntısıyla sınırlı olmadığı, tersine ülkenin uzman işçi, teknisyen ve usta eksikliği çekmeye başladığı bildiriliyor.

Üstelik de bu eksiklik Alman firmalarının sunduğu oldukça iyi çalışma şartları ve ücret miktarlarına rağmen yaşanıyor. Almanya’da bu sonbaharda kalifiye iş gücü sıkıntısı çekilen diğer branşların ise matematik, bilgisayar-yazılım ve bilişim teknolojileri, doğa bilimleri ve teknik alanlar. Ülkede bu alanlarla ilgili mühendisler, fizikçiler, matematikçi ve bilgisayar programcılarının yanı sıra teknik alanlarda meslek eğitimi görmüş kalifiye iş gücü de aranıyor.

İŞ GÜCÜ AÇIĞININ YÜZDE 60’I TEKNİSYEN VE USTALARDA

Öte yandan Almanya’da sonbahar itibariyle kendini hissettirmeye başlayan kalifiye iş gücü açığının çoğunluğunu iyi eğitimli iş gücünün oluşturduğu ortaya çıktı. Buna göre kalifiye iş gücü açığının yüzde 60’ı uzman işçi, usta ve teknikerlerden oluşuyor. Uzmanlar gelecekte daha da büyüyecek olan kalifiye eleman sıkıntısının da akademisyenler alanında değil, uzman işçi ve teknisyenler alanında olacağını ön görüyor. Bu da meslek eğitiminin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Söz konusu rakamlar Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) MINT diye de anılan teknik alanlarla ilgili kalifiye elaman açığı üzerine hazırladığı MINT-Sonbahar Raporu’nda ortaya çıktı.

Buna göre ülkenin 2020 yılına kadar toplam 1,3 milyonluk kalifiye iş gücü açığı oluşacak. Çünkü, verilere göre söz konusu tarihe kadar sadece 670 bin çalışan yaş itibariyle iş hayatından çekilecek. Üstelik IW uzmanı Axel Plünnecke’ye göre söz konusu iş gücü açığı tüm gayretlere rağmen kapatılamayacak. Bu iş gücü açığı ise Almanya’nın daha da büyümesi ve refahını arttırmasını yavaşlatacak, düşürecek. Araştırmadan çıkan rahatlatıcı sonuç ise akademisyen eksikliğinin azalmaya başlamasıyla ilgili oldu.

Buna gör teknik alanlarda akademisyen eksikliği şu an 50 bin civarında. Ve 2020 yılında bu rakam ancak 70 bine çıkabilir. Bu açığın ise bir yıl uzun çalışma veya yurtdışından kalifiye göçmen alma ile rahat şekilde kapatılabileceğine dikkat çekildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.