"Almanya Cumhurbaşkanı, Ramazan’da İftar Vermeli"

"Almanya Cumhurbaşkanı, Ramazan’da İftar Vermeli"

Almanya Kültürlerarası Konsey Başkanı Dr. Jürgen Micksch, orucun İbrahimi dinlerin tamamında ortak ibadetlerden biri olduğunu söyledi.

Almanya Kültürlerarası Konsey Başkanı Dr. Jürgen Micksch, orucun İbrahimi dinlerin tamamında ortak ibadetlerden biri olduğunu söyledi.

Konsey kapsamında faaliyet gösteren Almanya İbrahimi Dinler Forumu’nu da yöneten Dr. Micksch, Ramazan münasebetiyle hazırlattığı ‘İbrahimi Dinlerde Oruç’ başlıklı kitapçığın tanıtımında önemli açıklamalarda bulundu.

Orucun zamanımızın en önemli konularından biri olduğuna işaret eden Micksch, “Oruç Ortodoks Hıristiyanlarda çok önemli yere sahip, Katoliklikte de belli bir yeri var. Manevi, sosyal ve politik unsurları olan orucu kiliseler de ele almalı. Oruç zamanı öyle bir dönem ki; biz bu dönemde yoksulluklara karşı sorumluluklarımızı, yoksulluklara müsaade eden hükümetlere karşı eleştiri sorumluluğumuzu hatırlarız. 10 binlerce çocuk açlıktan ölüyor, bunları değiştirebiliriz. Müslümanlar bu konuda örnek teşkil ediyor.” diye konuştu.

Orucun Almanya’da tekrar güncel hale getirilmesini isteyen Micksch, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a da bir çağrıda bulundu: “Dilerdik ki; bizim Cumhurbaşkanımız ABD Başkanı ve Avusturya Başbakanı’nın yıllardır yaptığı gibi iftar versin. Böylece Müslümanlar ve İslam’ın Almanya’ya ait oldukları, kabul edildikleri netleşmiş olur. Almanya’da birlikte yaşam sanıldığından çok daha iyi noktada. Politika da böylesi bir davetle gerekli sinyali vermeli. Öte yandan Müslümanlar iftara davet ederken kiliselerin davet etmemesi ilginç.”

Almanya’daki Müslümanların gayrimüslimleri de iftara davet etmek gibi iyi bir geleneğe sahip olduğunu belirten Micksch, “Bu, birlikte yaşam ve toplumsal barışa katkı yapıyor. Hıristiyanlar da örneğin Kül Çarşambası’nda diğer din mensuplarını davet edebilir.” şeklinde konuştu.

İbrahimi Dinler Forumu’nun 2001 yılında kurulduğunu ve tüm dini kuruluşların destek verdiğini bildiren Dr. Micksch, sadece Alevilerin en büyük kuruluşu olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’ndan (AABF) uzun süre cevap alamadıklarını söyledi. “Sonunda bir kişiye ulaştık, o da bizimle hiçbir şekilde irtibat kurmak istemediklerini bildirdi. Bu beni çok üzüyor. Oysa diğer inanç gruplarıyla çok güzel bir iletişimimiz var.” diyen Micksch, Forum’un Yahudiler, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Bahailerden oluştuğunu kaydetti.

Almanya’daki Müslümanların Merkez Konseyi’nin (ZMD) genel merkezindeki basın toplantısına ZMD Başkanı Aiman Mazyek de katıldı. Mazyek, Avrupa’da Müslümanlar sayesinde orucun tekrar görünür hale geldiğini söyledi. Toplam 35 uzmanın İbrahimi dinlerde ortak nokta ve farklılıkları ortaya koyduğu 32 sayfalık kitapçık, Darmstadt’taki Almanya Kültürler Konseyi’nden 1 Euro karşılığında temin edilebiliyor veya internet sayfasından indirilebiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.