Almanya Büyük Koalisyon İçin Hazır

Almanya Büyük Koalisyon İçin Hazır

Almanya'da Büyük Koalisyon için ön görüşme yapan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) uzlaşma sinyalleri gelmeye başladı.

Almanya'da Büyük Koalisyon için ön görüşme yapan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) uzlaşma sinyalleri gelmeye başladı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, olmazsa olmazları ‘asgari ücret, istihdam alanında reform ve eğitime yatırım’ olarak sıraladı. Başbakan Angela Merkel, haftalık video mesajında eğitim ve araştırmalara yatırım sözü verdi.

Genel seçimlerin açık ara galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), hükümet kurmak için koalisyon görüşmelerini başlattı. Geçen cuma günü Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ön görüşme yapan Birlik Partileri, bu hafta perşembe günü Yeşiller’in heyetiyle bir araya geliyor.

Sosyal Demokratlarla yapılan ön görüşmede tarafların görüş ayrılıkları yerine ortak konular üzerine odaklanması dikkat çekmişti. Büyük Koalisyon’un kapısını aralayan Birlik Partileri ve SPD’den şimdi de uzlaşma sinyalleri gelmeye başladı. Geçen hafta yapılan ön görüşmeyi futbol müsabakası öncesi ısınma hareketlerine benzeten SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ZDF’ye “Maç henüz başlamadı” diye konuşmuştu.

Gabriel, Bild am Sonntag’a ise muhtemel Büyük Koalisyon için olmazsa olmazları saydı. “İnsanlarımız için bir ilerleme kaydedebileceksek ancak o zaman koalisyonda yerimizi alacağız.” diyen Gabriel, müzakerelerde eğitime yatırım, istihdam alanında eşit ve adil çalışma şartları ile iyi maaşı mümkün kılacak reformların merkezi konuların başında yer aldığını belirtti.

Gabriel, birkaç bakanlık koltuğunu alabilmek için koalisyon yapmayacaklarını vurguladı. Yüksek gelirliler için vergi artırımı konusunda ise Gabriel, “Sadece vergi artırmak için vergi artırımını istemiyoruz. CDU ve CSU vergi artırımını istemiyorsa, bu görevlerin eğitime, altyapıya ve belediyelere yatırım, devlet borçlarının azaltılması ile ilgili finansman için hangi alternatifleri olduğunu açıklasın.” dedi.

Sigmar Gabriel, bir sonraki federal hükümeti vatandaşlara yük olmadan Avrupa’yı istikrara kavuşturmak, istihdam, emeklilik ve hastalara bakım alanlarında reform, eğitim, belediyeler ve altyapıya yatırım gibi önemli görevler beklediğini vurguladı. SPD başkanı ayrıca ikinci raunt müzakerede hem SPD ve hem Birlik Partileri’nin Büyük Koalisyon’a ‘hayır’ deme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Birlik Partileri-Yeşiller koalisyonun da ihtimaller arasında yer aldığına da dikkat çeken Gabriel, tarafların seçimlerin yenilenmesine yönelmesinin yanlış olacağını vurguladı.

Birlik Partileri ve SPD, 14 Ekim’de tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı.

Diğer taraftan Başbakan Angela Merkel, haftalık video mesajında borçların bitirilmesi, eğitim ve araştırmalara yatırım sözü verdi. Bu konu SPD’nin ortaklık için koştuğu şartlardan biriydi.

Ekonomik büyümenin temin edilmesinin sürekli devam eden görevlerin başında geldiğinin altını çizen Merkel, “Bunu temelde sadece yeniliklerle temin etmek mümkündür.” diyerek, klasik endüstri sektörünü bilgi teknolojileriyle birleştirilmesinden bahsetti. Almanya'nın yurtdışından kalifiye eleman ithal edememesi halinde rekabet gücünün kaybolacağına dikkat çeken Merkel, bu iş gücünün daha ziyade diğer Avrupa ülkelerinden gelmesini istediklerini dile getirdi.

Birlik Partileri, SPD ile ikinci kez bir araya gelmeden önce 10 Ekim’de Yeşiller ile de görüşecek. SPD ve Yeşiller ise paralel görüşmeleri olumlu karşılamıyor. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, “Birlik Partileri ile SPD ve Birlik Partileri ile Yeşiller arasındaki paralel müzakereleri kabul etmeyiz.” açıklamasını yaptı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de paralel pazarlıklara hayır demişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.