Almanya, Berlin Duvarı’nın Yıkılışının 25. Yılını Kutladı

Almanya, Berlin Duvarı’nın Yıkılışının 25. Yılını Kutladı

Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Başbakan Angela Merkel ve tüm partilerin katılımlarıyla Federal Meclis’te yapılan anma etkinliğinde barış ve hukukun üstünlüğü mesajları...

Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Başbakan Angela Merkel ve tüm partilerin katılımlarıyla Federal Meclis’te yapılan anma etkinliğinde barış ve hukukun üstünlüğü mesajları verildi. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'ın barış ile ilgili konuşması sırasında doğu eyaleti milletvekillerinden bazılarının duygulandıkları görüldü.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra komünist Doğu Almanya rejimi tarafından, vatandaşlarının demokrasi ile yönetilen Batı Almanya’ya kaçmalarını engellemek için 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan “utanç duvarının” yıkılmasının üzerinden tam 25 yıl geçti. 9 Kasım 1989 tarihinde Soğuk Savaş'ın sona ermesini sağlayan Berlin Duvarı’nın yıkılışı kapsamında Başbakan Angela Merkel ve tüm partilerin katılımlarıyla Federal Meclis’te yapılan anma etkinliğinde barış ve hukukun üstünlüğü mesajları verildi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, “Vatandaşlık hakları hareketi olmadan ve bundan türeyen barışçıl halk hareketleri olmadan 9 Kasım 1989 tarihi de olmazdı. Duvarın yıkılışı bir mucize değildi, bilakis sadece Alman tarihinde eşi benzeri olmayan barışçıl bir devrimin sonucuydu.” dedi.

Duygusal anların yaşandığı konuşmalarda sıkça özgürlükler ve hukuk devleti ilkelerinin kıymetli kazanımlar olduğunun altı çizildi. Törene çağırılan ve 1976 yılında Doğu Almanya Cumhuriyeti (DDR) tarafından vatandaşlıktan çıkarılan besteci Wolf Biermann’ın doğu Almanya rejimi (SED) ile özdeştirdiği muhalefetteki Sol Parti’ye (Die Linke) eleştirilerde bulunması ufak çaplı bir krize yol açtı. Biermann, “Sol Parti ile diğer partiler arasındaki uçurumun derin olduğu ve bu partinin SED rejiminin uzantısı bir parti olduğu” yönündeki sözleri diğer partiler tarafından alkışlandı.

Berlin Duvarı döneminde DDR’de yaşayan milletvekilleri ise konuşmalarında baskı rejimine dikkat çektiler. Konuşmasında gözyaşlarını tutamayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis milletvekili İris Gleicke’nin, “Baskı rejimini yaşamış bazı insanlarda duvarın yıkılışında yaşanan coşkunun kalmamasından” yakınması dikkat çekti. CDU milletvekili Arnold Vaatz ise “DDR’deki devrimin farklı ülkelerde barış ve hukuk isteyen insanlarla dayanışma yapmak için bir uyarı niteliği taşıdığını” kaydetti.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt ise konuşmasında “Tabi ki DDR bir baskı rejimi idi.” ifadesini kullanarak Sol Parti’ye göndermelerde bulundu.

STEİNMEİER: HALKIMIZA VE DÜNYAYA MÜTEŞEKKİRİZ

Diğer taraftan Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Doğu Almanya’daki insanların, 28 yıl önce büyük bir cesaretle ve kahramanca, önce Berlin Duvarı’nın yıkılışını, ardından da Doğu Almanya rejiminin ortadan kalkmasını sağlamasından dolayı mutluyuz ve onlara müteşekkiriz. Bu insanların cesareti ve özgürlük isteği gelecek noktasında da bizim için bir görevdir.” dedi. Steinmeier ayrıca dünyaya da şu şekilde seslendi: “Dünyadaki dostlarımız, partnerlerimiz ve müttefiklerimiz duvarın çöküşü ile bizimle sevindiler.

Biz iki Almanya’nın birleşmesini tüm komşularımızın ve partnerlerimizin onayıyla gerçekleşmesinden dolayı da mutluyuz ve onlara da müteşekkiriz. Biz ayrıca, iki Almanya’nın birleşmesinin Avrupa’nın yeniden birleşmesinin başlangıcı olmasından dolayı da gururluyuz. Bugün 10 orta ve doğu Avrupalı ülke, Avrupa Birliği (AB) ve NATO da partnerimizdir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.